Харитонова каза, че цената на електроенергията от 2013 г. ще се повишава заради необходимостта от закупуване на квоти емисии парникови газове, но възползвайки се от възможността за дерогация на директивата цената на енергията ще нараства плавно, предаде БТА.

"Използването на тази възможност ще се отрази в по-плавен ръст на цените на електрическата енергия на производителите, като през 2013 година цената ще се повиши с около 11%. През следващите години нейното покачване ще е в по-ниска степен, отколкото във варианта, предвиждащ пълно изкупуване на емисиите на въглеродния двуокис", каза заместник енергийният министър при откриването на форума по повод Деня на българската енергетика, цитирана от БНР.

От началото на 2013 г. България ще започне да купува 30 процента от квотите, а до 2020 г. ще трябва да заплаща вредните емисии, отделяни от централите, на 100 процента, уточни Харитонова.

Друга причина за повишаването на цената на тока е високите цени, които плаща НЕК за зелената енергия. Отсега обаче е ясно, че са въведени в експлоатация доста нови централи за производство на енергия от ВЕИ, така че тази компонента в цената ще се повишава със сигурност.

България ще участва активно в проекта "Южен поток" и в изграждането на Южния газов коридор, заяви още Харитонова. Вчера министър Добрев обяви, че руската страна е поставила нови финансови условия към проекта и засега страната ни няма готовност да подпише този договор. Става въпрос за предлаганите от Русия ставки за транспорт и нормата за рентабилност на проекта.

Като основни приоритети в енергетиката пред България Харитонова очерта избягването на външната зависимост от енергийни доставки и опазването на околната среда. Тя каза, че водим преговори с руската федерация за подписване на нов договор за доставка на газ без посредници. Като приоритет пред страната заместник-министърът посочи и откриването на енергийна борса.

Посланикът на Дания у нас Коре Янсон приветства участниците във форума и заяви, че фокусът върху устойчива и зелена енергетика ще даде своето отражение и върху устойчивото развитие на икономиката като цяло и ще повиши БВП на ЕС.

Виолета Станичич, ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент в България, заяви, че Европа е основен купувач на енергия на световните пазари и това се възприема като недостатък, но ако европейските държави действат обединени като един играч, то това може да се превърне в тяхно предимство и да превърнат пазара в пазар на купувача.

За да бъде ефективна енергийната политика на една страна, тя трябва да бъде балансирана между три основни плоскости - сигурност на доставките, влияние върху околната среда и социална поносимост, заяви Слав Славов, регионален мениджър за Европа и Централна Азия на Световния енергиен съвет. Според изследване на ефективността на енергийната политика България се нарежда на 47-о място от 92 страни.