Испанският премиер Мариано Рахой настоява за пряка европейска спасителна помощ за испанските банки, като има моралната подкрепа на Европейската комисия, но Германия, изглежда, изключва спасителна помощ за четвъртата по големина европейска икономика, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Информиран източник посочи днес, че Мадрид работи заедно с европейските институции за намиране на начин за пряко рефинансиране на банките, като се използват спасителни фондове, без да трябва правителството да приема програма "за корекции" на ЕС и Международния валутен фонд. В момента най-спешният въпрос са банките и има преговори за рефинансиране на банките директно без да има намеса. Това е механизъм за всички (европейски) банки, не само за испанските банки, отбеляза източникът.

Според правилата сега Испания може да получи заем от Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС), но ще трябва да се съобрази с тежки условия и контрол с висока политическа цена за Рахой. Новият постоянен европейски спасителен фонд, Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), който трябва да влезе в сила през юли, може да отпуска заеми на банките, но държавата трябва да отправи молба. Източникът на агенцията добави, че Испания се надява Европейската комисия да може да изготви план за помощ на банките до срещата на върха на ЕС на 28 и 29 юни.

Европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен посочи, че Брюксел обмисля пряка рекапитализация на банките от ЕСМ, за да се прекъсне връзката между слабите страни и затруднените финансово банки, но това не е възможно според договора, който сега се ратифицира от страните членки. Това не е част от договора за ЕСМ в момента, в сегашната му форма, но разбираме, че е важно да обмислим тази възможност за пряка банкова рекапитализация, тъй като сега преминаваме към обсъждане на възможните начини и средства за създаване на банков съюз, отбеляза Оли Рен.

Германия, която е главният донор в спасителния фонд, е против промени в договора за ЕСМ, които да позволят пряко рекапитализиране на банките и тя има право на вето. Според Берлин само официална програма, одобрена от парламентите, позволява надлежен международен контрол за това как се харчат спасителните фондове.

Междувременно германската канцлерка Ангела Меркел призова снощи за паневропейски орган за контрол на най-големите банки в региона на фона на нарастващите опасения от испанска банкова криза, предаде ДПА. Тя посочи пред журналисти преди среща с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в Берлин, че двамата ще обсъдят до каква степен трябва големите банки да бъдат поставени под специфичен европейски контрол. Разговорите между двамата ръководители са част от подготовката на срещата на върха на ЕС на 28 и 29 юни. Те се провеждат на фона на появилите се разногласия между Франция и Германия как най-добре да се подкрепи финансово затруднената испанска банкова система.