Централните банки в развиващите се пазари продават евро от собствените си валутни резерви, допринасяйки за драстичното поевтиняване на европейските пари през последните седмици, пише FT, цитиран от Дарик. Еврото загуби близо 7 на сто спрямо американския долар през май – най-големия му месечен спад от септември насам. Цитирайки валутни търговци, FT пише, че централните банки са сред най-големите продавачи на еврото, като при това променят обичайната схема на закупуване на единната валута, когато тя отслабва, за да диверсифицират своите валутни резерви.

Централните банки на развиващите се страни са традиционно сред най-големите купувачи на еврото, тъй като се стремят да диверсифицират своите валутни резерви, съставени основно от американски долари. Вероятно стабилното търсене от страна на суверенните фондове и централните банки е била една от основните причини еврото да остане сравнително силно през по-голямата част на 2011 г. и първите четири месеца на тази година. Тъй като доларът е основна търговска валута, по-голямата част от валутните резерви в глобален мащаб са деноминирани в долари. Необходимостта от хеджиране на валутния риск кара банкерите и управителите на фондове да търсят актив, с който да уравновесят експозициите си в американските пари.

Тъй като еврозоната като цяло е най-големият икономически съюз и водещ пазар с единна валута в света, то еврото се явява добра алтернатива на долара. Но в последните седмици централните банкери не купуват европейските пари, въпреки силното им поевтиняване.

Резервите на централните банки намаляха през май, както и растежът на световната икономика, докато цените на суровините паднаха. Според анализ на Citigroup държавните валутни резерви в глобален мащаб са достигнали своя пик за тази година в края на април и оттогава се свиват.

Миналата седмица курсът на единната валута падна под нивото 1.23 долара. Тази сутрин към 10 ч. еврото се котираше на 1.2410 долара.