Европейският съюз има нужда от надежден механизъм за рекапитализиране на банките в еврозоната и от подобряване на надзора, за да се изправи пред икономическите предизвикателства. Това заяви днес президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, цитиран от Ройтерс и БТА, пред Европейския парламент.

Основно предизвикателство е да се намери начин за ограничаване на "заразата", подчерта финансистът. Драги говори пред Европарламента като ръководител на създаденият неотдавна супер-контролен орган Европейски съвет за системния риск - ЕССР (European Systemic Risk Board - ESRB).

Нарастващите опасения, че Испания, която е обременена с разклатена банкова система и нарастващи лихви по кредитирането, може да има нужда от спасителна програма, засилиха дългова криза в еврозоната. Вчера Европейската комисия посочи, че е готова да предложи на Испания пряка помощ за рекапитализиране на банковата система от спасителния фонд на еврозоната, припомня Ройтерс.

Драги се присъедини към призивите за "банков съюз", включващ съвместна схема за гарантиране на депозитите, общ фонд за банките и "по-силна централизация на банковия надзор". Испания и нейната финансово затруднена банка Банкиа (Bankia) показаха нуждата от подобни мерки, каза ръководителят на ЕЦБ пред комисията по икономически въпроси на ЕП.

Доверието на пазарите, а не подкрепата на ЕЦБ, е ключът банките да бъдат убедени да увеличат кредитирането, допълни той, цитиран от Ройтерс. Когато се появят проблеми с рекапитализацията на банките, по-добре правителствата да сгрешат, като правят твърде много, вместо твърде малко, отбеляза банкерът през ЕП. Случаите със спасяването на Банкиа в Испания, а преди това - на Дексиа (Dexia) в Белгия, показаха, че националните регулаторни органи нямат желание да признаят степента на проблемите в националните си институции. В крайна сметка това увеличава цената на спасителните операции и подкопава доверието и прозрачността.

ЕС трябва да окаже по-силен натиск върху банките да "изчистят" финансите си, допълни той. Драги не спомена съвместното емитиране на облигации, т. нар. еврооблигации.