Това се казва в доклада на Европейската централна банка (ЕЦБ), отчитащ напредъка на страните да изпълнят критериите от Маастрихт, които са ключови за млизане в Еврозоната.

Вчера финансовият министър Симеон Дянков обяви в интервю за австрийския вестник ДиПресе, че България изпълнява всички условия за влизане във валутния съюз. Проблем за България обаче се оказват юридическите критерии. 
Въпреки това България нееднократно е заявявала, че влизането в Еврозоната не е приоритет на страната в сегашния момент на икономическа криза. Дори миналата седмица премиерът Борисов публично заяви, че България няма засега намерение за кандидатствамне в ERM2, което е "чакалнята" на Еврозоната.

Докладът анализира напредъка, осъществен от осемте членки на ЕС, които след време трябва да влязат във Валутния съюз - България, Чехия, Латвия, Литва, Унгария, Полша, Румъния и Швеция. Две страни от ЕС - Дания и Великобритания, не желаят да са част от еврозоната и имат специален статут.

Сред анализираните критерии е нивото на инфлацията. Само три страни (България, Чехия и Швеция) отговарят на този критерий. В другите страни "въпреки сравнително слабата икономическа среда" инфлацията е доста над "референтната стойност".

През 2011 г. България, Швеция и – в резултат на еднократни мерки – Унгария са се вместили в допустимия бюджетен дефицит. Останалите държави отчитат дефицит над 3 % от БВП, макар той да е намалял в сравнение с предходни години. През 2012 г. Европейската комисия прогнозира задържане на коефициента дефицит/БВП над референтната стойност от 3 % само в Литва (3,2%).

За сметка на това всички страни с изключение на Унгария имат държавен дълг под 60% от БВП, който е друг ключов критерий.

Освен това във всяка една от изследваните страни се констатира липса на необходимите "юридически условия", включително пълна независимост на Централната банка на страната. Във всички страни без Литва "съществуват несъвместимости" относно забраната за финансиране на правителствата от централните банки, допълва ЕЦБ.

В заключение банката отбелязва, че сближаването е отбелязало напредък спрямо предишния доклад от май 2010 г., но не е пълно. Сега въпросът е дали тези страни ще имат желание да се присъединят към изпадналата в криза еврозона. Обикновено това е задължително, след като критериите бъдат изпълнени, но ЕЦБ даде да се разбере, че те може "да поискат да се изчака". Литва и Латвия са единствените две страни, които участват във Валутния механизъм II (ERM II), който определя рамката на сътрудничество в областта на валутната политика между еврозоната и страните от ЕС, които се готвят да въведат еврото.