Изследването показва и какви традиции се спазват и с кого хората прекарват коледните и новогодишните празници

Мтел проведе национално представително проучване, за да установи кои са най-важните празници за българите и кои традиции се спазват по време на Коледа и Нова година. Изследването е част от Коледната кампанията на телекома за плановете Мтел без граници, която се осъществява под мотото „Същите традиции, нови възможности”.

Резултатите показват, че малко над половината българи (52%) определят Бъдни вечер за най-важен празник.
Трийсет на сто посочват Коледа като по-важен, а за едва 18% Нова година е най-очакваното събитие тази зима. Според проучването декемврийските празници се приемат от българите за основно семейни, а традициите се спазват както от по-младите, така и от по възрастните българи, като жените играят основна роля в съхраняването на обичаите.

Повлиян именно от силата на обичаите и отношението към най-близките, Мтел залага на „Същите традиции, нови възможности” в своята коледна кампания. Освен традиционните технологични продукти и телеком услуги, мобилните планове Мтел без граници вече дават възможност на клиентите да подаряват част от своите мегабайти на други номера в мрежата на телекома. В зависимост от избрания план, абонатите на Мтел без граници могат да преотстъпват до 20 000 MB мобилен интернет на 4 номера.

Традициите

Приготвянето на постни ястия за бъдни вечер е най-уважаваната традиция у нас и се спазва от 82% от хората. След това се нареждат приготвянето на баница с късмети (77%), украсяването на елха (76%), посрещането на новата година в полунощ (73%) и размяната на подаръци (71,3%).
Любопитно е, че сурвакането вече се подминава от повечето българи, като обичаят се спазва от само 42% от запитаните.

Почти два пъти повече жители на столицата и областните градове празнуват коледните и новогодишните празници в сравнение с малките населени места. Въпреки това младото поколение продължава да спазва традициите при посрещането на празниците и не се наблюдават сериозни различния между отделните възрастови групи.

Изключение прави единствено приготвянето на постни ястия за Бъдни вечер. Към тях се придържат 76% от анкетираните на възраст до 25 г., 81% при 26-35 г., 85% при 36-45 г. и при 83% от хората на възраст 45-55 години.

Резултатите показват, че жените следват по-стриктно традициите в сравнение с мъжете. Изключение правят само най-популярните обичаи – приготвянето на постни ястия и поставянето определен брой храни на масата за Бъдни вечер, които се спазват и от двата пола.

С кого споделяме празниците


Интересни са резултатите и по отношение на това с кого споделяме празниците. 84% от българите прекарват Бъдни вечер само със семейството си, едва 11% в компанията на семейство и приятели и под 1% само с приятели. Тези данни показват, че най-важният празник за страната е и този, който събира всички членовете на семейството заедно.

При Коледа традициите на българите са по-различни. Този празник се празнува от 49% само в семеен кръг и от 45% в компанията на членове на семейството и приятели. Тук също е много нисък процентът на българите, които празнуват Коледа само с приятели (1,5%). Повече от половината българи (56%) посрещат Нова година със семейство и приятели, 27% само с приятели, а 12% само със семейството си.

Мтел без граници


Коледната промоция на тарифни планове Мтел без граници дава на клиентите повече минути, sms-и и мегабайти в България и в роуминг в ЕС, както и повече мегабайти с възможност за подаряване.

Абонатите на Мтел без граници L говорят неограничено в България и в роуминг в ЕС, като имат 11 000 МВ на максимална скорост с възможност за подаряване на част от тях. Новите абонати на Мтел без граници XL разполагат с неограничени национални минути, повече мегабайти, които вече са 15 000 МВ с възможност за подаряване на част от тях и допълнително 100 минути за разговори, 100 MB мобилен трафик и 100 sms-а в роуминг в ЕС, Турция, Сърбия и Македония. В допълнение, клиентите ще могат да ползват и 100 минути за международни разговори в рамките на ЕС.

Най-високият тарифен план Мтел без граници 3XL с Екстра нет+ вече е с промоционална цена от 49,98 лева на месец, като абонатите получават: неограничени минути, 40 000 МВ, 1000 международни минути в ЕС, 1000 минути, 1000 MB и 1000 sms-а в роуминг в ЕС, Турция, Сърбия и Македония.