Краткосрочният IDR (Issuer Default Rating) също е повишен - от ниво „F3" на „F2". Това е най-високият възможен кредитен рейтинг за финансова институция в България, уточниха от кредитната институция.

Оценката на рейтинговата агенция се базира на надеждната подкрепа на суверена - българската държава, на добрите финансови резултати на институцията, както и на ролята на ББР в подкрепа на икономическата политика на правителството. Стабилната перспектива показва наличието на баланс в рисковете, свързани с оценяването на кредитния рейтинг.

За първите девет месеца от тази година Българска банка за развитие отчита печалба от 22.729 млн. лв., което е ръст с 18.6% спрямо миналата година. Нетният лихвен доход за същия период е с 6.4% по-висок от 2016 г. в резултат на нарасналия обем на кредитите. Общите разходи на ББР са по-малко с 5,5% спрямо същия период наминалата година, активите на банката са нараснали от 1.911 млрд. лв. в края на 2016 г. на 2,197 млрд. лв. Това включва и финансирането на Националната програма за енергийна ефективност, по която са финансирани договори за саниране на стойност 1.507 млрд. лв.

Банката е привлякла дългосрочен инвестиционен ресурс на стойност 737 млн. лв. от чуждестранни финансови институции, сред които Европейската инвестиционна банка, Банката за развитие към Съвета на Европа, KfW. Индустриалната и търговска банка на Китай, Китайската банка за развитие. Тази есен ББР подписа и финансово споразумение с Китайската ексим банка в размер на 50 млн. евро за финансиране на общата кредитна дейност и трансгранични икономически и търговски проекти между България и Китай.

Дългосрочният инвестиционен рейтинг на банката е равен и на държавния рейтинг. В началото на декември Fitch Ratings оцени фискалната политика на България като консервативна, а очакванията за растежа на икономиката като подобрени. Фактори за оценката са също излишъкът по текущата сметка, повишаването на конкурентоспособността и диверсификацията на износа, както и засилването на външните буфери на страната.

Анализаторите от международната агенция отбелязват че през 2016 г. България е нетен външен кредитор (8.6% от БВП) и се очаква позицията да продължи да се подобрява.