Това показват данни от редовния тримесечен доклад за богатството на домакинствата на Федералния резерв, съобщи Инвестор.бг.

Ръстът се обяснява със скока на фондовите пазари и повишаването на цените и стойността на имотите. Стойността на финансовите активи, включително акциите и дяловете на пенсионните фондове, се увеличава с $1,4 трлн. до почти $79 трлн.

Дългът на домакинствата се увеличава средно с 3,7% за тримесечието. Ръстът на ипотеките е 2,7%, а другите потребителски кредити – за покупка на автомобили, студентски и т.н., се увеличават с над 4 на сто.

Стойността на притежаваните от тях недвижими имоти се повишава с $444,1 млрд., сочат още данните. Ръстът на стойността на финансовите активи отразява увеличението от 4% на широкия борсов индекс Standard & Poor's 500, който през този месец достигна близо до рекордно високо ниво.

През септември ръстът на цените на жилищата беше 6,2% на годишна база, което е най-силното повишение от септември 2014, показва индексът S&P CoreLogic Case-Shiller за 20-те най-големи пазара в САЩ.