Проучване на платформа за онлайн търговия, направено в началото на декември показва, че 30 процента от хората са готови да отделят между 100 и 200 лева за Коледни подаръци, пише в проучването.

Почти 80 на сто от всички запитани ще зарадват с подаръци само най-близките си хора (до пет човека). Около 70 на сто ще подарят модни артикули, 55 на сто ще заложат на играчка или сувенир, а близо 50 на сто ще изберат козметика.

Останалите категории, които попадат в списъка на предпочитаните за подаръци са: спортни стоки и аксесоари, сувенири и пътувания.

Дрехите са най-търсеният артикул от категория "Мода" за района на София, обувките са най-предпочитани от потребителите в Пловдив, а във Варна са регистрирани най-много търсения на аксесоари. Най-предпочитаният подарък в категория "Спортни стоки" е велосипедът, следван от фитнес оборудването и футболни артикули. В сегмента на "Играчките" голямо търсене има на радио управляеми играчки. Разпределено по райони, този артикул е най-желан от потребителите в София. Плюшените играчки се търсят най-много в Хасково (345), а в Пловдив - се търсят най-вече кукли.

Най-ползваните ключови думи в търсачката на търговската платформа през ноември 2018 г. са "мобилен телефон", PlayStation", "тротинетка" и "колело"