В Италия заработи системата за изплащане на безусловен базов доход на гражданите на страната, съобщи ANSA. Той е в размер на 500 евро на месец при липса на доходи.

Доходът може да бъде получаван от граждани на Италия или лица, живеещи легално в страната над 10 години.

За семейство с три деца безусловният базов доход достига до 1050 евро, ако то няма никакви доходи. Ако семейството живее под наем, то получава допълнително още 280 евро.

Нямат право да получават този доход лица, които имат заплата над 9360 евро годишно. Също така извън подпомагането са семейства с доход над 6000 евро на месец и такива със собствени недвижими имоти на стойност над 30 000 евро.

Според данни, изнесени от правителството на Италия, засега около 5 милиона души ще получават безусловния базов доход.

Безработицата на Апенинския полуостров е третата най-голяма в ЕС, достигайки до 10,5 процента през януари. Сред младежите делът на безработните през първия месец от годината е бил 33 процента, отстъпвайки отново само на Гърция, се посочва в данните на европейската статистика.

Вицепремиерът и лидер на Движение "Пет звезди" Луиджи ди Майо изтъкна необходимосттта от ускоряване на икономическия растеж и създаване на работни места, прилагайки програмата за "гражданския доход". Той каза днес, че това е началото на "революция" за около 5 милиона души, включително бедните в напреднала възраст, които на теория трябва да бъдат облагодетелствани от получаването на социалните помощи.

"Днес ние си удържахме на обещанието", заяви Луиджи ди Майо. "Държавата най-накрая пое грижата за невидимите", допълни той