Всеки собственик на автомобила да плаща данък в зависимост от времето, което е прекарал на пътя. Такова предложение правят американски и немски експерти, като според тях това ще доведе от намаляване на задръстванията в градовете и ще подобри екологичната обстановка.

Авторите на проекта са пресметнали, че годишно задръстванията в САЩ, Германия и Великобритания носят общи загуби от 461 млрд. долара. Учените са на мнение, че този проблем няма да бъде решен със строителство на нови пътища или с интелектуални системи за навигация, а с внедряването на нова система за данъци на превозните средства, съобщи automedia.bg.

В случая ще бъде използван динамичен модел на "ценообразуването". Експертите са на мнение, че за реализация на идеята им не е нужно допълнително оборудване, тъй като ще се разчита на вече съществуващи навигационни системи. Единствено към тях ще трябва да се добави информация в реално време за стойността на пътуване през един или друг пътен участък, в зависимост от това колко е натоварен той.

 Например, шофьор, който се прибира у дома след работа, има два възможни маршрута пред себе си, но единият от тях е по-натоварен. Ако той все пак избере да остане в задръстването, съответно ще плаща повече. Така системата ще увеличи пропускателната способност на пътищата, като регулира трафика, а икономисаните от задръствания пари ще бъдат инвестирани в инфраструктура, а също така и в намаляване на данъка на петролните продукти.