За първи път в историята, Румъния е по-богата от съседите си. Това показва доклад за световното богатство на швейцарската банка Credit Suisse.

Oбщoтo богатство нa Румъния през 2018 година възлиза на 317 млpд. дoлapa, което значи, че благосъстоянието на възрастен в Румъния се оценява на малко над 42 хиляди долара. За сравнение - в Унгария тази цифра е с хиляда долара по-малко. Богатството на един българин на база брутен вътрешен продукт се равнява на 30 хиляди долара, а при сърбите числото е 19 хиляди.

Според Владимир Береану румънците в момента са много щастливи, че са минали унгарците по богатство.

"Румънците тръгнаха от по-ниска база от нашата. Този растеж се дължи на чуждестранни инвестиции, защото успяха да се преборят с корупцията. Накараха държавните служители да не взимат пари под масата. В момента има страхотна борба на социалдемократите срещу правосъдната система, за да се разреши корупцията", коментира още журналистът пред телевизия "България он ер".

Икономистът Юлиан Войнов твърди, че Румъния се развива с много бързи темпове и е нормално това да се отрази върху богатството на хората.

"Целият този растеж се дължи на фискални държавни стимули - намаляване на ДДС, намаляване на данъка върху доходите на физически лица, намалено бе и социалното облагане, в същото време бяха увеличени държавните заплати. Румънското правителство подкрепи закупуването на първо жилище с допълнително кредитиране. Има сериозни причини да мислим, че стабилността в Румъния е устойчива", допълни икономистът.