Три пъти над средната стойност за Европейския съюз и втори най-висок от 28 държави-членки е процентът на гърците, които изпитват сериозен недостиг на пари за ежедневните си нужди.

Това пише "Нафтенборики", като се позовава на данни от Евростат.

Според европейската статистика около 33 милиона души в ЕС или 6,7% от населението, изпитват сериозни материални трудности. В Гърция тази цифра е 21,1%, като това е най-лошата картина за бедност в Европейския съюз след България, където почти всеки трети -или 30% живее в условия на сериозна липса на пари за ежедневни нужди. В Румъния този процент е 19.4%, в Унгария -14.5%.

Най-малко са хората с финансови проблеми в Люксембург -1.6%, Финландия -2% и Холандия 2.6% .

Сериозните материални лишения, определени от Евростат означават, че гражданите не могат да плащат сметките си и не могат да си позволят поне четири от следните ежедневни разходи- отопление на дома, употреба на месо и риба в менюто си, семейни уикенд почивки, платена телевизия, поддържане на кола и телефон.

Отбелязва се, че процентът на затруднените материално хора в Европейския съюз достига своя връх през 2012 г. - 9,9%. Най-високи проценти се отчитат сред семействата с един родител - от тях в затруднение са понастоящем 14,6%.