Инициативен комитет иска произвеждане на национален референдум с който, чрез промяна на нормативни актове и нова икономическа програма, да се постигне по-висок икономически растеж с цел повишаване на заплатите с 50 процента до 2022 година и на пенсиите с 30 процента до 2021 година. Това каза в Националния пресклуб на БТА Александър Томов, политик и учен. 

Хората напускат страната заради ниските доходи и в края на тази година тук ще работа под три милиона души. Заводите и университетите изпитват глад за хора. Откакто Бойко Борисов е на власт държавата е намаляла с 500 хиляди души и за пет години ще напуснат още 400 хиляди души, подчерта Томов.

В света се извършва технологична революция във всички сектори и всеки, който иска да оцелее, задължително трябва да е част от него. Похарчихме много пари за електронно управление, но електронно правителство няма, подчерта Томов.

Третата опасност за страната ни е тя да остане в периферията на Европа. При това управление или политика ние няма да влезем и в Еврозоната, каза Томов. Нуждаем се от смели реформи за да влезем в ядрото на ЕС, посочи той.

Инициативният комитет иска българите да бъдат питани за задължителната държавна субсидия и предлага президентът да назначава цялата ЦИК. Те искат нов орган от магистрати да разследва най-големите приватизационни сделки и договори.

Инициативният комитет, в който влизат 15 професори, предлага Националният референдум да се произведе през май следващата година.