Международната агенция за енергията (МАЕ) прогнозира по-силен от първоначално очаквания спад в търсенето на петрол през 2020 година - 8,4 милиона барела дневно, на фона на увеличаването на случаите на Ковид-19 напоследък и кризата в авиотранспорта. Това се посочва в септемврийския доклад на организацията, информираха ТАСС и Франс прес.

Новото увеличаване на случаите на коронавирус в много страни, мерките срещу разпространението на инфекцията, запазването на режима за дистанционна работа, както и проблемите в авиационния сектор доведоха по преразглеждане към понижение на прогнозата ни за търсенето през третото и четвъртото тримесечие на 2020 година съответно със 100 000 барела и 600 000 барела дневно.

В края на текущата година търсенето ще бъде с 8,4 милиона барела дневно по-ниско спрямо 2019 година. Цифрата е по-голяма спрямо очакваното свиване с 8,1 милиона барела в предишния доклад, отбелязва МАЕ.

Предлагането от страните извън ОПЕК се очаква да се свие с 2,6 милиона барела дневно през 2020 година, а догодина - да нарасне с 500 000 барела дневно.

За 2021 година МАЕ прогнозира засилване на търсенето с 5,5 милиона барела дневно.

Петролните запаси намаляват

Търговските запаси от петрол в развитите страни, според предварителните данни, са намалели през август, макар все още да са над средното равнище за последните пет години. Това се казва още в доклада на МАЕ, цитиран от ТАСС.

В САЩ промишлените запаси са се понижили с 19,3 милиона барела, като обикновено се свиват с 9 милиона барела. В същото време натрупаните петролни продукти в САЩ са се увеличили с 1,3 милиона барела.

Петролният резерв в Европа е намалял с 9,8 милиона барела, най-вече в скандинавските страни (минус 5,6 милиона барела), докато запасите от петролни продукти са нараснали с 1,6 милиона барела.

В Япония запасите от петрол са се свили с 1,3 милиона барела, но останалите петролни продукти са се повишили с 6,3 милиона барела.

През юли търговските резерви на страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие се увеличиха с 13,5 милиона барела до 3,225 милиарда барела или с 335 милиона барела повече спрямо година по-рано.