Либийският командир Халифа Хафтар обеща да сложи край на блокадата на петролните обекти, съобщи посолството на САЩ в страната, предаде Ройтерс, като отбеляза, че все още не е ясно дали петролните обекти и пристанищата ще се върнат към работа.

Базираната в източната част на страната Либийска национална армия (ЛНА) е предала "личния ангажимент на генерал Хафтар да позволи пълното отваряне на енергийния сектор не по-късно от 12 септември".

САЩ оглавиха усилията за вдигане на блокадата на фона на дипломатическия натиск за циментиране на примирието и за политическо споразумение между съперничещите си фракции в Източна Либия и в столицата Триполи. ЛНА и нейните поддръжници наложиха блокадата през януари, намалявайки либийския добив на петрол до по-малко от 100 000 барела на ден, от равнище от 1 милион барела на ден, припомня Ройтерс.

Посолството на САЩ заяви, че "при неотдавнашни дискусии с широка група от либийски лидери" е подкрепило "финансов модел, който ще дава надеждни гаранции за прозрачно разпределение на приходите от петрол и газ" и приветства "изглежда постигнатия либийски консенсус, че е време да се отвори отново енергийния сектор".

Източник близък до Хафтар е заявил, че командирът "успя да постигне, за пръв път в историята на Либия, условието за справедливо разпределение на петролните приходи". Официално изявление ще бъде направено скоро, добави източникът.