Котировките на петрола се понижиха тази сутрин в Азия на фона на опасенията, че евентуално нарастване на случаите на Ковид-19 след дългия уикенд в САЩ за Деня на труда, който слага край на пиковия сезон на шофиране през лятото, може да окаже натиск върху търсенето на гориво, предаде Ройтерс.

Сортът Брент от Северно море днес намали стойността си с още 8 цента или с 0,2 на сто до 41,93 долара за барел. Вчера Брентът изгуби 1,5 на сто след решението на Саудитска Арабия да свали цените на черното злато с доставка през октомври. Това бе възприето като признак, че най-големият износител на петрол в света констатира колебания в търсенето на фона на новите вълни на коронавируса по целия свят.

Фючърсите на американския лек суров петрол поевтиняха със 76 цента или с 1,9 на сто до 39,01 долара за барел в днешната азиатска електронна сесия.

Комбинацията от излизане от летния пиков сезон на шофиране в САЩ, който е сезонен фактор, пренасочи вниманието на пазара върху това дали възстановяването на търсенето е достатъчно силно и очевидно са налице известни съмнения, както показва движението на цените на Арамко (Aramco), коментира Лачлан Шо, ръководител на отдела за изследвания в областта на суровините в банка Нешънъл Острейлиа (National Australia Bank).