Отчетът на Saudi Aramco, най-голямата световна петролна компания, събра погледите на анализаторите, след като дружеството обяви отчета си в периода на най-големия шок за глобалните енергийни пазари от десетилетия. Компанията публикува финансовите си резултати за второто тримесечие на 2020 г. - те отразяват срива на цените на петрола през април, когато глобалното търсене се срина поради пандемията COVID-19, предава Economic.bg.

Печалбата на държавния петролен гигант Саудитска Арамко падна със 73% през второто тримесечие на годината. Тя възлиза на 6.6 млрд, долара срещу 24.7 млрд. долара година по-рано, съобщиха от компанията. Очаквано спадът в търсенето на енергия и цените вследствие на коронавирусната криза удари продажбите при най-големия износител на петрол в света.

През първата половина на годината печалбата спада наполовина - до 23.2 млрд. долара.

Амин Насър, президент и главен изпълнителен директор, заяви: "Въпреки че COVID-19 доведе света в застой, Aramco продължи да върви. Ние доказахме своята финансова издръжливост и оперативна надеждност, като поставихме рекорд в нашите бизнес операции, като в същото време предприехме стъпки за осигуряване на здравето и безопасността на хората ни."

"Намаленото търсене и по-ниските цени на петрола се отразяват в резултатите от второто тримесечие. И все пак ние постигнахме солидна печалба заради нашите ниски производствени разходи, уникален мащаб, гъвкава работна сила и ненадмината финансова и оперативна сила. Това ни помогна да изпълним плана си да поддържаме дивидента за второто тримесечие", заяви още той.

Според него вече се наблюдава частично възстановяване на енергийния пазар и повишаване на търсенето, тъй като икономиките постепенно се отварят след облекчаването на блокирането на коронавируса.