Някои среди се опитват да опорочат безпрецедентното поевтиняването на газа с над 40%. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова в предаването на bTV "Лице в лице" по повод скандала с цените на топлинната енергия.

Първоначално бе обявено сериозно увеличаване на цените за едногодишния период от 1 юли, впоследствие се стигна до намаление - но по-малко от очакваното. Петкова смята, че до този резултат се е стигнало заради "комуникационен вакуум".

"Не можа да се обясни какво точно е направил регулаторът, каква е целта на КЕВР, а това доведе до смут в обществеността, а някои хора се опитаха да яхнат тази тема и да обяснят как цената на топлинната енергия расте", каза Петкова.

Енергийният министър показа справка за цената на природния газ от август 2019 г. до юли 2020 г. (прогнозно). Тя уточни, че в първата колона е утвърдената цена от КЕВР преди предоговарянето (на доставната цена с "Газпром" от август 2019 г. - б.р.), а във втората - новата цена. В схемата е посочено и реалното намаление в лева и в процентно отношение.

Източник: МЕ/bTV

"За март спрямо април - цената на природния газ за българския пазар е с минус 42,78%. Навсякъде има намаление на цената. Това е реалното състояние на цената. Може ли при тези минуси да говорим за скок в цената на топлоенергията? Някои хора се опитват да заблуждават българските граждани", коментира министърът на енергетиката.

Петкова призова спекулациите по темата да престанат. Тя допълни, че КЕВР не са успели да обяснят какво точно се случва.

"КЕВР в своя доклад са направили прогнозна годишна цена на топлинната енергия, която ще важи за следващия регулаторен период. Разликата, която е изведена е като разлика е между цената за май и средната прогнозна цена. От тук дойде цялото объркване, посочи Петкова.

Ресорният министър все пак призна, че цената на топлинната енергия се изчислява по нова формула, която в себе си включва не само цената на газа и нефта, а и други компоненти. Това е и причината по думите ѝ намалението на газа да е с над 40%, а поевтиняването на парното с - 13%.