Страните членки на Г-20 в периода 2015 - 2019 г. са предоставили субсидии за над 3.3 трилиона долара за въглища, петрол, газ или казана по друг начин, за енергия от изкопаеми горива, установява доклад на BloombergNEF и Bloomberg Philanthropies. При днешните цени, тази сума може да финансира 4 232 GW нови слънчеви електроцентрали, над 3.5 пъти размера на сегашната електрическа мрежа в САЩ.

По този повод международна група от над 40 институционални инвеститори, обединени в Net-Zero Asset Owner Alliance, които управляват 6.6 трилиона долара активи и специалният представител на ООН за климатимните промени Майкъл Блумбърг призовават лидерите на Г-20 да предприемат смели действия преди срещата на ООН COP26 за климатичните промени в Глазгоу през ноември.

Докладът за политиката в областта на климата, в който се очертава напредъкът, постигнат от всяка страна членка на Г-20 при преминаването към нисковъглеродна икономика, има за цел повиши прозрачността и информираността на политическите приоритети преди предстоящите международни преговори за климата, включително срещата на върха на Г-20, 75-ата сесия на Общото събрание на ООН и COP26, се казва в публикация на BNEF.

Относно политиката в областта на климата се посочват три конкретни области, в които са необходими незабавни действия на правителствата за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий:

1) постепенно премахване на подкрепата за изкопаемите горива,

2) определяне на цената на емисиите,

3) насърчаване на оповестяването на климатичните рискове. Във всяка от тези области докладът констатира, че политиките на много от страните от Г-20 значително се разминават.

"Победата в борбата с изменението на климата изисква спешни и смели действия във всяка индустрия, а ние се нуждаем от правителства, които да поемат по този път", казва Майкъл Блумбърг, основател на Bloomberg LP и Bloomberg Philanthropies, и специален представител на генералния секретар на ООН за климатичните промени и решения. "Надяваме се членовете на Г-20 да приемат този доклад присърце, да използват препоръките му, за да постигнат целите си от Парижкото споразумение и да покажат на света икономическите ползи от изграждането на устойчива глобална икономика.

Net-Zero Asset Owner Alliance, който включва международни институционални инвеститори, ангажирани да прехвърлят инвестиционните си портфейли към нулеви емисии на парникови газове до 2050 г., наскоро се обявиха в подкрепа на приемането на механизъм за ценообразуването на въглерода за регулиране на емисиите в световен мащаб. Алиансът многократно призовава правителствата да прилагат стабилни и надеждни климатични политики, необходими за постигане на целите на Парижкото споразумение, както и да управляват разходите за изменението на климата и да гарантират стабилността на глобалната финансова система.

Гюнтер Талингер, член на управителния съвет на застрахователя Allianz и председател на свикания от ООН Алианс на собствениците на активи Net-Zero Asset коментира недостатъчните мерки:

"Към днешна дата политическите рамки в повечето страни от Г-20 не са достатъчни, за да насочат реалната икономика към нулев преход за постигане на глобалното затопляне с 1.5 градуса по Целзий." Според него, новите национални планове за нетни нулеви емисии до 2050 г. на някои държави от Г-20 "са добре дошли, но обещанията и целите сами по себе си няма да са достатъчни за промяна на курса. Спешно е необходимо разработването и публикуването на надеждни планове за намаляване на емисиите до 2030 г. По думите на Талингер, в тях трябва да се визира "нарастваща цена на въглерода, да са с ясни регулаторни стандарти и да включват финансовата страна, касаеща климата".

Постепенното премахване на подкрепата за изкопаемите горива, особено въглищата, и пренасочването на финансирането към възобновяеми енергийни източници е основно за целите на COP26 и решаваща стъпка за ускоряване на прехода към чиста енергия, препоръчват авторите на доклада.

3е-news.net