В началото на март ОПЕК задържа ограниченията върху квотите за производство, с което налага дефицит на пазара. Това е основната идея - да има по-ниско предлагане спрямо търсенето, което да доведе до увеличение на цените. Пазарът веднага реагира с няколко процента нагоре. Освен това, в началото на февруари пазарите очакваха, че след втората вълна на ковид пандемията ще има съживяване, т.е. имаше надежда, която също тласна цените нагоре. Така Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), обясни по БНТ защо горивата поскъпват и у нас.

Друга причина, която по-малко се коментира, но тя е глобална - финансовите пазари са изключително ликвидни - банките не дават лихви. Това тласка инвеститорите да търсят други пазари да инвестират парите си и да получават печалба за своите пари. Това са пазарите на метали, фючърсите на суров петрол и т.н., отбеляза Делчев.

"Спекулантите, инвеститорите също се насочиха към тези пазари. Вляха пари в тези пазари и вдигнаха цената", изтъкна експертът.

Някои от авторитетните анализатори предвиждат повишаване на цената на суровия петрол. В момента тя е около 62-63 долара за сорт Брент за барел. Някои предвиждат да достигна 70-80 долара, коментира Делчев.

Неговата прогноза е, че по-скоро цената ще се задържи или леко ще падне. Данните от последните един-два дни са, че цените вървят по-скоро надолу.

Делчев бе категоричен, че повишаването на цените на горивата не е спекулация.

"България в сравнение с другите страни в ЕС е с най-ниска цена на дизеловото гориво и на бензин А 95 както с данъци и такси, така и като нетна цена без ДДС и акциз", обясни шефът на БПГА.

Българският пазар много адекватно следва това, което се случва на международните пазари, но с оглед на стандартите в страната цените са най-ниски, каза Андрей Делчев.