Германия иска да внася природен газ от Нигерия, каза канцлерът Олаф Шолц в интервю, публикувано вчера при тръгването му от Берлин към Западна Африка, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Нигерия прави най-големите доставки на газ в Африка", каза той пред нигерийския всекидневник "Пънч". "Германски компании имат интерес към доставките на газ от Нигерия и искат да си сътрудничат с нигерийски газови компании".

Шолц допълни, че Германия също така иска да води "съвместни инициативи за разрастване на пазара на водорода", тъй като се очаква водородът да играе важна роля в бъдеще, а в момента Германия внася големи количества суров петрол, но не и газ.

По време на пътуването си до Африка миналата година Шолц предложи участието на Германия в разкриването на газови находища по крайбрежието на Сенегал. Това е третото му посещение на Черния континент, откакто дойде на власт преди по-малко от две години, отбелязва ДПА. След визитата в Нигерия, страната с най-голямо население в Африка и неин икономически двигател, той ще се отправи към Гана.

В интервюто Шолц каза, че има потенциал за по-тясно сътрудничество и инвестиции между двете страни. "Това е приложимо в много отрасли - от инфраструктурата и енергетиката до земеделието, минералните ресурси, информационните и комуникационните технологии, транспорта и логистиката, наред с още много", каза той пред "Пънч".

Германският канцлер призова още и за реформа в Съвета за сигурност на ООН, "в който особено африканските страни трябва да имат постоянно членство и по-силен глас". Самата Германия също иска да има и по-силно влияние, заяви Шолц.