Германските компании искат да засилят присъствието си в Африка догодина, особено в секторите на производството на зелен водород и втечнен природен газ, според проучване, цитирано от Ройтерс и БТА. 43 процента от запитаните компании планират за увеличат инвестициите си на континента.

Допитване до членовете на Германско-африканската бизнес асоциация показва още, че 39 на сто от членовете й възнамеряват да запазят разходите си в Африка поне на сегашното равнище.

"Мнозинството компании искат да разширят дейността си на континента. Това има смисъл, тъй като икономиката там продължава да расте", казва шефът на асоциацията Кристоф Канегайсер. По думите му Африка дава големи възможности за развитие на енергийния сектор. То сочи като добри места за инвестиране страни като Сенегал, Нигерия и Мавритания, както и Намибия по отношение на зеления водород.

През 2021 г. германски компании са инвестирали в Африка 1,6 милиарда евро, от които 1,1 милиарда евро в региона, намиращ се южно от Сахара, по данни на министерството на икономиката.

Проучването показва, че 56 на сто от германските компании гледат на бизнеса си в Африка позитивно, а други 7 на сто го оценяват като "много добър".