Африканският континент "държи ключа към ускоряването на декарбонизацията на глобалната икономика". Това заяви кенийският президент Уилям Руто по време на встъпителната си реч в първата Африканската среща на върха по въпросите на климата в Найроби, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Държавни ръководители от цяла Африка от вчера са в столицата на Кения, за да обсъдят прехода към зелена енергия и да определят приоритетите преди срещата на високо равнище за климата КОП28 (COP28), която ще се проведе към края на годината в Дубай.

Зелената енергия е необходима не само за справянето с изменението на климата, но представлява и "фонтан от многомилиардни икономически възможности", каза Руто по време на откриването на тридневната среща.

"Трилиони долари в световен мащаб търсят "зелени възможности за инвестиции", тъй като натискът за справяне с климатичната криза се засилва", каза кенийският държавен глава и добави, че Африка има потенциал за производство на възобновяема енергия, както и природни ресурси за привличане на тези инвестиции.

По думите му континентът може да се превърне в "зелен индустриален център, който помага на други региони да постигнат своите стратегии за нулеви вредни емисии до 2050 г.".

Срещата в столицата на Кения ще бъде доминирана от стремежа за засилване на сектора на възобновяемата енергия и начините за увеличаване на финансирането на климатичните политики.

Африканските страни са допринесли сравнително малко за климатичната криза, но страдат непропорционално много от нейните последици.

На този фон африканският рог е изправен пред най-тежката суша от 40 години, докато милиони гладуват и в Субсахарска Африка. Екстремните климатични явления, като урагани и наводнения, стават все по-чести.

Очаква се лидерите, участващи на срещата на върха в Найроби да напомнят на индустриализираните страни за техните задължения - особено финансовите им обещания да помогнат на развиващите се страни с мерки за смекчаване на изменението на климата.

От 2020 г. големите развити икономики са се ангажирали да набират по 100 милиарда долара на година за финансиране на климатични проекти в Глобалния юг. Досега тази цел обаче не е постигната.

Африка не може повече да чака обещаната подкрепа, а трябва сама да създаде стимули за частните инвеститори, коментира въпроса Руто.

Африканската банка за развитие изчислява, че свързаните с климата природни бедствия вече струват на континента между 7 и 15 милиарда долара годишно.

Исканията за облекчаване на дълговете на някои страни също се очаква да бъде важна тема по време на Африканската среща на върха по въпросите на климата.