Китай е внесъл рекордно количество суров петрол от Русия през май, информира Ройтерс. Китайският внос на руски петрол е скочил с 55 процента на годишна основа. Русия измести Саудитска Арабия като основен доставчик за Китай на фона на по-ниските цени, на които се продава руското черно злато поради санкциите срещу Москва, наложени от Запада след инвазията в Украйна, отбелязва информационната агенция.

Вносът на руски петрол за Китай е достигнал близо 8,42 милиона тона миналия месец, по данни на китайските митници. Това се равнява на около 1,98 милиона барела на ден. През април Китай е внасял средно по 1,59 милиона барела черно злато дневно от Русия.

Русия изнася суров петрол за Китай по петролопровода "Източен Сибир-Тихия Океан" и по море чрез петролни танкери.

Китай е най-големият вносител на суров петрол в света. Русия пък е вторият най-голям световен износител, но нейният петрол остава недостъпен за повечето страни заради санкциите, наложени на Москва.

Данните, които показват, че Русия е върнала челната позиция на доставчик за най-големия вносител на суров петрол в света след 19-месечна пауза, показват, че Москва е в състояние да намери купувачи за своя петрол въпреки западните санкции. При това бе принудена да намали цените.

И докато общото търсене на суров петрол в Китай беше забавено от ограниченията от COVID-19 и забавящата се икономика, водещите вносители, като гиганта Sinopec (който рафинира суровината) и търговецът Zhenhua Oil, засилиха покупките на по-евтин руски петрол в допълнение към доставки от Иран и Венецуела (които са под санкции), което позволи на Пекин да ограничи конкурентните доставки от Западна Африка и Бразилия.

Миналата седмица в доклад на мозъчния тръст на Центъра за изследвания на енергията и чистия въздух се казва, че Русия е спечелила почти 100 милиарда долара от износа на изкопаеми горива през първите 100 дни от инвазията на страната в Украйна, въпреки спада в износа през май, отбеляза Би Би Си.

61% от този внос на стойност приблизително 59 милиарда долара е насочен за страни от ЕС.

Като цяло износът на руски петрол и газ намалява и приходите на Москва от продажби на енергия също са намалели в сравнение със стойностите от над 1 милиард долара на ден през март.

Междувременно цените на петрола се повишиха в понеделник в условията на нестабилна търговия - затягането на доставките надделя над опасенията за забавяне на глобалния икономически растеж и търсенето на горива, съобщи Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол Brent поскъпнаха с 42 цента, или 0,4%, до $113,54 за барел. Цените за доставка с месец напред миналата седмица се сринаха със 7,3 на сто - първи седмичен спад от пет седмици.

Американският лек суров петрол се котираше за 109,49 долара за барел - надолу със 7 цента, след по-ранното повишение с 1 долара. Миналата седмица фючърсите на този сорт загубиха 9,2 на сто.