Русия може би има повече приходи от изкопаемите си горива сега, отколкото малко преди нахлуването си в Украйна, тъй като глобалното увеличение на цените компенсира въздействието на западните усилия за ограничаване на продажбите й, заяви Амос Хохщайн пред законодателите по време на изслушване, предаде Ройтерс.

"Не мога да отрека това", заяви Хохщайн пред сенатската подкомисия за Европа и регионалното сътрудничество в областта на сигурността в отговор на въпрос дали сега Москва печели повече пари от своите суров петрол и газ, отколкото няколко месеца преди войната.

Съединените щати и Европейският съюз се споразумяха да забранят вноса на руски петрол и наложиха ескалиращи санкции, за да накажат Москва за нахлуването й в Украйна, припомня Ройтерс.

Макар че тези стъпки доведоха до охлаждане на световната търговия с руски изкопаеми горива, те също така помогнаха да се предизвика рязко нарастване на цените в световната търговия с петрола и газа. Цените на суровия петрол сорт Брент днес бяха близо до тримесечен връх над 123 долара за барел.

Главния съветник по енергийните въпроси в Държавния департамент Амос Хохщайн заяви, че глобалното увеличение на търсенето на петрол от страна на потребителите в резултат на пандемията от КОВИД-19 е било "много по-голямо, по-силно отколкото някой е прогнозирал."

В същото време Русия е успяла да продаде повече горива на други купувачи, включително на големите енергийни потребители Китай и Индия, като предлага горивата с отстъпка спрямо петрола от друг произход. Хохщайн заяви, че макар тези руски продажби за Китай и Индия да са били с отстъпка в сравнение с доставките от други страни, ръстът на цените на световния пазар означава, че приходите на Русия сега вероятно са по-високи.

Международната агенция по енергетика заяви през май, че руските приходите от петрол са се увеличили с 50 на сто от началото на годината до 20 млрд. долара на месец, посочва Ройтерс.