За септември вече са осигурени нужните количества газ. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов пред журналисти.

"Беше обявен търг, който приключи успешно за недостатъчните количествата за септември. Цената е доста добра", изтъкна служебният министър, цитиран от БТА.

От работодателските организации обаче остро протестираха с аргумента, че "Булгаргаз" сложил начална цена на търга от 380 лева/MWh. 

В момента се водят преговори с няколко компании за доставките на газ за октомври, ноември и декември. Очаква се първо да се стабилизират количествата и цената да бъде на максимално ниско ниво.

"Вярвам, че ще успеем. Засега не мога да дам гаранции, защото не сме подписали договор. Освен това условията на офертите са конфиденциални, но имайте увереност, че ще го решим въпроса", увери Христов. По думите му се преговаря и за осигуряване на слотове с Гърция и Турция.

В началото на месеца "Булгаргаз" съобщи, че кани в петък, 12 август, всички търговци на природен газ за участие в търг на платформата на "Газов хъб Балкан" ЕАД за закупуване на природен газ за септември.

В сряда, 10 август, "Булгаргаз" пък обяви за вторник, 16 август, търг за закупуване на втечнен природен газ за месеците октомври, ноември, декември. Крайният срок за подаване на оферти е 12.00 часа местно време на същия ден.

За септември има осигурен слот за разтоварване на втечнен природен газ на терминала Ревитуса в Гърция.

До 19 август правителството трябва да обяви приема ли ангажиращата оферта за три плюс четири товара втечнен природен газ от американския производител "Шение".

Ще се преговаря ли с "Газпром"

В отговор на журналистически въпрос от какво зависи дали ще бъдат започнати преговори с "Газпром-експорт" за доставка на руски газ, Христов отговори, че зависи от това дали всички нужди на България ще бъдат покрити от други доставчици.

Това също е свързано и с пускането в търговска експлоатация на интерконектора Гърция-България, защото по този газопровод е предвидено да бъде доставен газ от Азербайджан след 1 октомври.

Сега ще се направят разчетите, за да се прецени какви количества ще са необходими и колко може да се доставят. От разликата между необходимостта и сигурните количества ще зависи дали ще се преговаря с "Газпром-експорт" или не.

"Тук въпросът и всички трябва да си помислят добре, е, какво е по-добре - да имаме скъп газ или евтин газ, защото когато ние договаряме количества, ние също гледаме и цената. Т.е., ако договорим газ на три пъти по-висока цена, цялата страна готова ли е да купува скъпия газ", коментира Христов и добави, че скъп газ може да се осигури.