"Булгаргаз" ЕАД уведоми своите клиенти, че прогнозната цена на природния газ за  октомври 2022 г. е 269,29 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 137.69 EUR/MWh, изчислена по фиксинга на БНБ. 

Цената е образувана на база прогнозни стойности на ценообразуващите компоненти към 11 август 2022 г. и при условие, че газопроводът IGB ще бъде въведен в търговска експлоатация преди 1 октомври т.г.

За сравнение, цените на европейските газови пазари на 10 август 2022 г. за доставка през октомври са в приблизителен размер от 209 EUR/MWh.

Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за октомври 2022 г. ще бъде депозирано в КЕВР на 1 октомври 2022 г., отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 30 септември 2022 г., отбелязват в съобщението си от "Булгаргаз". 

Прогнозната цена за октомври е с 9,6% по-ниска от заявената за август. "Булгаргаз" предложи окончателно цената на природния газ за август да е 297,89 лева/MWh (152.31 EUR/MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или с 60,01% по-висока от тази за юли (186,17 лева/MWh). Преди това общественият доставчик подаде заявление до КЕВР, в което се предлагаше синьото гориво да се продава за 286,84 лева/MWh или поскъпване от малко над 54%. От компанията обаче актуализираха заявлението си малко по-късно, позовавайки се на повишението на цените на европейските газови пазари за доставки през август. Въпреки увеличението от обществения доставчик заявиха за сравнение, че цените на европейските газови пазари за доставки през август 2022 г. надвишават 171 EUR/MWh.

Все още няма внесено заявление за цена за септември. Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви на 9 август по време на общественото обсъждане на последното заявление на "Булгаргаз", че то трябва да се внесе в КЕВР 20 дни преди приемане на решението. Това означава, че всеки месец на 10-то или 11-то число общественият доставчик трябва да внесе заявлението си за цените за следващия месец. Иванов предупреди, че ако до 11 август от "Булгаргаз" не внесат първото си заявление за цените на природния газ за септември, КЕВР може да наложи административни санкции на обществения доставчик.

Тогава изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов отговори, че общественият доставчик ще внесе заявление за цени до 11 август, но в него ще фигурират само количествата по договора за доставка на азерски газ, защото само те са договорени. Иванов от своя страна попита дали това означава, че цялото останало количество, което е извън дългосрочния договор с Азербайджан, се договоря в последните 20 дни на месеца.

"Точно това означава", отговори Йоцов. И допълни, че до момента (към 9 август) е договорено само част от нужното количество газ за септември и допълни, че е трудно да се договорят равномерни доставки на газ главно заради липсата на свободни слотове.

Както стана ясно, на 11 август "Булгаргаз" обяви прогнозна цена за октомври.

Във вторник, 10 август, "Булгаргаз" обяви за вторник, 16 август, търг за закупуване на втечнен природен газ за месеците октомври, ноември, декември. Крайният срок за подаване на оферти е 12.00 часа местно време на същия ден. 

На 12 август пък "Булгаргаз" кани всички търговци на природен газ за участие в търг на платформата на "Газов хъб Балкан" ЕАД за закупуване на природен газ за септември. 

За септември има осигурен слот за разтоварване на втечнен природен газ на терминала Ревитуса в Гърция.