Руският президент Владимир Путин казал на канцлера Карл Нехамер по време на срещата им тази седмица край Москва, че Австрия може да продължи да плаща за доставките на газ в евро. Това разкри самият Нехамер, цитиран от австрийската агенция АПА и Ройтерс.

Москва предупреди Европа, че рискува доставките на газ да бъдат прекъснати, освен ако не плаща в рубли, като отговор на западните санкции, наложени заради руската инвазия в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Но плащане в евро от т.нар. неприятелски държави бе допустима възможност, която Путин лансира и пред други двама европейски лидери - германския канцлер Олаф Шолц и италианския премиер Марио Драги по време на телефонни разговори с тях, проведение на 30 март.

Нехамер разкри, че е провел "много директни, открити и трудни" разговори с Путин в понеделник, като водеща тема е била инвазията в Украйна. Но австрийският лидер не беше споменал публично да е била обсъждана сигурността на доставките на газ за Австрия. 

Австрия получава 80% от своя природен газ от Русия и се противопоставя на незабавното газово ембарго на Европейския съюз срещу Москва, като твърди, че не е възможно внезапно да премине към алтернативни доставчици.

Германия и Италия също са сред най-големите вносители на руски газ.

Путин каза, че доставките на газ са осигурени, че Русия ще достави договорените количества и че плащанията могат да продължат да се извършват в евро, отбеляза Нехамер в интервю в сряда за германската информационна агенция ДПА, цитирана от АПА.

Евро, обърнато в рубли: или какво предложи вече веднъж Путин

Преди две седмици Москва постанови, че чуждестранните купувачи на руски газ ще трябва да отворят рублеви сметки в държавната Газпромбанк - в момента тази банка не е обект на санкции от ЕС, като много други руски банки, именно поради паричните трансакции за доставки на енергия, които минават през нея. 

Купувачите на газ биха могли да депозират плащанията в евро и да се съгласят Газпромбанк да купува от тяхно име рубли, които да превежда в Москва. Това стана известно след разговорите на Путин с Шолц и Драги в края на миналия месец. 

Путин обяснил на канцлера Олаф Шолц, че парите ще бъдат превеждани в банката на "Газпром" и след това обръщани в рубли и превеждани в Русия. Това стана известно от  изявление на говорител на германското правителство, цитиран от DW.

"Шолц не се съгласи с предложената от Путин процедура в разговора, но поиска писмена информация, за да се запознае по-добре с предложението", се добавя в изявлението.

Путин на свой ред се е опитал да оправдае искането на Русия за плащания в рубли, като каза, че "в нарушение на нормите на международното право валутните резерви на Банката на Русия бяха замразени от страните-членки на Европейския съюз", съобщи тогава Кремъл.

Заобиколното решение според Австрия към днешна дата изглежда прави възможно продължаване на плащанията в евро.

Какви са уловките

Според лансираната схема европейските купувачи на газ биха могли да депозират плащания в евро и да позволят на Газпромбанк да купува рубли от тяхно име - заобиколно решение, което според Австрия изглежда прави възможно продължаването на плащанията в евро. 

Уловката е във валутния курс, който ще определя Москва. 

И още две уловки подсказа участник във форума на Dir: таксата брокерски улуги, на Газпромбанк, която се намира във фактически монопол и може да си позволи значителни надпазарни такси; РЦБ (Банката на Русия - б.р.) може да блокира рублевите смети, на европейците, непосредствено преди плащането към Газпром. Така както направиха европейците с активите на РЦБ - до разблокирането на $630 млрд. нейни активи.

Европейската комисия съобщи, че е представила на страните членки предварителен юридически анализ на новите руски изисквания. Според този анализ, указът на Путин създава "нови правни обстоятелства". Русия ще контролира трансакциите и ще може да регулира обменния курс в своя полза, изтъква ЕК. Така механизмът нарушава въведените санкции, констатира Еврокомисията.

Междувременно някои страни обявиха, че са готови да плащат на "Газпром" в рубли - Унгария, Словакия.

България (енергийният министър Александър Николов) първоначално обяви, че е готова да плаща в рубли, но впоследствие отхвърли тази възможност (вицепремиера и финансов министър Асен Василев). Междувременно премиерът Кирил Петков предложи ЕС съвместно да купува газ от Русия.

Европейската комисия заяви, че онези купувачи, договорите на които включват плащане в евро или долари, трябва да се придържат към тях - това Нехамер каза, че Австрия ще направи.

Изглежда, че Русия е отворила врата за продължаване на плащанията в евро.

Как се развиха събитията покрай заповедите на Путин

На 23 март Путин по време на среща с правителството обяви, че продажбата на природен газ и друг износ от Русия за Европа и САЩ скоро ще бъде конвертирана в рубли - повече няма да се плаща в "компрометирани" валути.

В отговор страните от Г-7 решиха да призоват местните компании да не приемат руската валута при плащания за газ, след като в договорите са заложени евро или долари. Решението дойде на спешна среща на министрите на енергетиката на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ. Последва и изявление на ЕС, че за руски газ няма да се плаща в рубли.

На 28 март руският президент Владимир Путин инструктира правителството, Банката на Русия и "Газпром" да предприемат мерки за прехвърляне на плащанията за газ с неприятелски държави в рубли до 31 март, като представят модел за превалутиране на плащанията по доставките.