Словакия е готова да плаща газа на Русия и в рубли, каквото искане постави Москва след налагането на санкциите заради войната в Украйна, съобщи "Ройтерс".

Страната разчита на руски газ за около 85% от търсенето си.

Министърът на икономиката Ричард Сулик заяви, че Словакия не може да бъде отрязана от руските газови потоци и ако трябва да плаща в рубли, ще го направи, въпреки че подкрепя обща позиция на Европейски съюз (ЕС).

"Доставките на газ не могат да бъдат спрени. Ето защо казвам, макар че това може да е твърде прагматично за някои - ако има условие да плащаме в рубли, тогава плащаме в рубли ", каза ръководителят на Министерството на икономиката.

Според него ще отнеме няколко години, за да се промени зависимостта на страната от руски газ.

За да разреши днешната газова ситуация, смята Сулик, Европа има само около шест седмици. Той каза, че подкрепя съвместните действия и усилия в рамките на Европейския съюз по този въпрос, но не вижда възможността Словакия да прекъсне доставките на руския газ сега.

"Аз се застъпвам за това да действаме заедно по този въпрос в рамките на ЕС и да търсим общо решение. Но не можем да бъдем прекъснати от газа", каза министърът.

Русия поиска плащане за газ в рубли, но Европейската комисия заяви в петък, че европейските компании, чиито договори за доставка предвиждат плащане в евро или долари, не трябва да отговарят на това търсене.

На 31 март, руският президент Владимир Путин обяви, че е подписал указ за правилата за търговия с газ с т. нар. "неприятелски държави". По-рано в разговори със западни държавни ръководители Путин ги уверяваше, че плащането с рубли няма да се изисква незабавно.

Канцлерът на страната Олаф Шолц коментира, че "във всички случаи остава така, че компаниите искат, могат и ще плащат в евро".