Европейската комисия (ЕК) е анализирала указа на президента на Руската федерация Владимир Путин за заплащането на газа в рубли и е предупредила страните членки на ЕС, че той нарушава санкциите, въведени след началото на военните действия в Украйна, съобщава агенция Блумбърг, позовавайки се на източник.

Президентът на Русия Владимир Путин на 23 март заяви за преминаване на заплащането на природния газ от страните от ЕС и другите държави, въвели ограничителни мерки в рубли, тъй като страната се отказва от използването на разплащанията в долари, евро и други валути.

Впоследствие президентът подписа указ и съобщи, че Русия ще смята за неизпълнение от неприятелските страни на задълженията по газовите договори от 1 април, ако разплащането не е в рубли.

Според данни на агенцията, ЕК е представила на страните членки предварителен юридически анализ на документа. Според този анализ, указът на Путин създава "нови правни обстоятелства". Русия ще контролира трансакциите и ще може да регулира обменния курс в своя полза. Механизмът, представен в документа ще наруши "ограничителните мерки" на ЕС по отношение на правителството на Русия и Централната банка, смятат от ЕК.

Западните страни въведоха вече пет пакета със санкции срещу Русия в отговор на навлизането на руски войски на територията на Украйна. От руския пазар се изтеглиха редица компании.

Европейската комисия готви също така и шести пакет от санкции и обмисля въвеждане на ембарго срещу руския петрол. Все още не се говори за руския газ, но председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел преди седмица каза, че вероятно в един момент и това ще се наложи.

В рамките на петия пакет ЕК въведе санкции срещу руските въглища, но с отлагателно действие от август тази година.