Ръководителят на най-голямата италианска петролна и газова компания Eni S.p.A Клаудио Дескалци заяви, че компанията няма да може да плаща за доставките на руски газ в рубли, предаде ТАСС, цитирана от Газета.ру.

Той уточни, че компанията няма активи в Русия, но купува руски газ и тъй като няма рубли и договорът предвижда плащане в евро, ръководството на компанията не е сигурно каква е вероятността за доставки на руски газ в бъдеще. 

На журналистически въпрос дали компанията ще купува руски петрол, Дескалци отговори, че Eni вече е обявила изтеглянето си проекта "Син поток"* и е замразила съвместни проекти с "Роснефт" още през 2014 г.

На 23 март руският президент Владимир Путин по време на среща с Кабинета на министрите обяви, че продажбата на природен газ и друг износ от Русия за европейски страни и САЩ (към т.нар. неприятелски държави) трябва бързо да бъде конвертирана в рубли. В същото време държавният глава подчерта, че Русия ще продължи да доставя природен газ в съответствие с обемите и цените, фиксирани в предварително сключените договори, отбелязват руските агенции.

Путин се обърна към Банката на Русия (централната банка) и правителството, като ги помоли да регламентират процедурата за финансови трансакции с Европа в рубли в рамките на една седмица. Путин също така инструктира да се нареди на "Газпром" бързо да превалутира всички договори за доставки на газ в рубли.

*"Син поток" (Blue Stream) е основен трансчерноморски газопровод, който пренася природен газ от Русия до Турция. Тръбопроводът е изграден от Blue Stream Pipeline B.V., базирано в Холандия съвместно предприятие на "Газпром" и Eni. Проектната компания е собственик на подводния участък от газопровода, включително компресорна станция Береговая, докато 'Газпром" притежава и управлява руската сухопътна част от газопровода, а турската сухопътна част е собственост и се управлява от турската енергийна компания BOTAŞ. Според "Газпром" газопроводът е построен с цел диверсификация на маршрутите за доставка на руски газ до Турция и избягване на трети страни в провкта.