Европейските страни и компании проучват въпроса за заплащане на газовите достави от Русия в рубли, някои от тях вече са се съгласили с този подход. Това заяви днес руският вицепремиер Александър Новак, цитиран от ТАСС.

Той изрази увереност, че плащанията за доставките на руски газ ще се извършват в съответствие с указа на президента Владимир Путин и по реда, установен от правителството.

Новите изисквания на Москва за плащанията на руския тръбопроводен газ в рубли от купувачи от "неприятелски" страни влязоха в сила на 1 април. Тези дружества са задължени да откриват в "Газпромбанк" специални сметки в рубли и чуждестранна валута за привеждане на плащанията, като конвертирането на валутата ще става на руските борси.

"Русия е уверена, че всички купувачи на руски газ от ЕС ще преминат към плащания в рубли", допълни Новак, но по думите му това ще стане известно със сигурност едва през май.

Вицепремиерът допълни, че за някои европейски страни, които са силно зависими от вноса на руски въглища, ще бъде сложно в миг да се откажат от доставките от Русия.

По думите му Москва може да пренасочи износа на въглища към страни от Азиатско-тихоокеанския регион, възползвайки се от свободен капацитет на черноморските и балтийски пристанища.