Руският президент Владимир Путин заяви, че е подписал указ за търговията с газ с "неприятелски" държави*, който ги задължава да плащат за енергия в рубли, съобщиха руските агенции.

"Днес подписах указ, който установява правилата за търговия с руски природен газ с така наречените неприятелски държави", каза Путин по време на среща с представители на авиационната индустрия, цитиран от Газета.ру.

Руският лидер обясни, че за да купуват газ от 1 април, западните страни ще трябва да открият сметки в рубли в руски банки. В същото време той подчерта, че Москва "няма да се занимава с благотворителност в търговията с газ" и в случай на отказ да се плати в рубли, ще смята това за нарушение на договора.

"Съществуващите договори за доставка на газ ще бъдат прекратени, ако купувачи от неприятелски държави не спазват новите условия за плащане", подчерта президентът, цитиран от interfax.ru.

Президентът каза още, че Русия ще продължи да доставя газ в договорените количества и на договорени цени, които са доста под спот цената. Договорите на "Газпром" с европейски контрагенти (както за транспортиране, така и за доставка на газ) са актуализирани и допълвани десетки пъти през историята на сътрудничеството. В същото време основата за такава ревизия бяха както преговорите на страните, така и промените в европейската регулаторна рамка. Сега руското законодателство се променя.

Путин припомни, че блокирането на активите на Централната банка от САЩ и ЕС представлява заплаха за валутните приходи от износ на газ.

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков каза, че системата за конвертиране на плащанията за газ в рубли ще бъде "проста, разбираема, прозрачна и осъществима за уважавани европейски и международни купувачи". Той обясни, че новите правила за плащане няма да влязат в сила от 31 март, тъй като "плащането и доставките са процес, разтеглив във времето".

По-рано в четвъртък Песков каза, че Москва обмисля схема за плащане на газ от чуждестранни партньори в евро чрез Газпромбанк, която след това ще обръща средствата в рубли. В същото време той не пожела да разкрие подробности за тази схема и дали тя ще бъде разширена и в други страни, а не само в Германия.

В момента Газпромбанк не е обект на санкции от ЕС именно поради паричните трансакции за доставки на енергия, които минават през нея.

Каква ще е схемата за плащане

По силата на указа на Путин купувачите на руски газ трябва да прехвърлят чужда валута в специална К сметка в руска банка, а банката после да купи рубли, уточнява Ройтерс. Впоследствие банката ще трансферира рублите към въпросната сметка тип К.

"Газпромбанк" ще играе ролята на посредник. Тя ще купува рубли от името на купувача на газ, за да прехвърли рубли към друга специална К сметка, се казва в декрета. След това "Газпромбанк" ще преведе средства в рубли от тип K сметка на чуждестранния купувач на газ към сметките на "Газпром" в рубли. "Газпромбанк" може да открие такива сметки без присъствието на представител на чуждестранен купувач.

Как се развиха събитията преди указа

На 23 март Путин по време на среща с правителството обяви, че продажбата на природен газ и друг износ от Русия за Европа и САЩ скоро ще бъде конвертирана в рубли - повече няма да се плаща в "компрометирани" валути.

В отговор страните от Г-7 решиха да призоват местните компании да не приемат руската валута при плащания за газ, след като в договорите са заложени евро или долари. Решението дойде на спешна среща на министрите на енергетиката на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ. Последва и изявление на ЕС, че за руски газ няма да се плаща в рубли.

На 28 март руският президент Владимир Путин инструктира правителството, Банката на Русия и "Газпром" да предприемат мерки за прехвърляне на плащанията за газ с неприятелски държави в рубли до 31 март.

На 30 март Путин разговаря с германския канцлер Олаф Шолц, а по-късно и с италианския премиер Марио Драги по въпроса за плащането на руския газ. Според съобщения от Кремъл и Берлин руският президент е представител схемата за плащане през Газпромбанк и на двамата лидери. 

"Шолц не се съгласи с предложената от Путин процедура в разговора, но поиска писмена информация, за да се запознае по-добре с предложението", заяви говорител на германското правителство.

В четвъртък, ден след разговора си с Путин, Олаф Шолц заяви, че е казал на руския президент, че неговата страна е проверила договорите с Русия за доставките на газ и ще продължи да плаща по тях в евро или долари. Канцлерът изтъкна още, че санкциите срещу Русия трябва да бъдат затегнати, а възможните пробиви - запушени, за да бъда засилен натискът срещу Путин. Плащанията в рубли се възприемат като възможност за заобикаляне на санкциите.

Марио Драги пък бе категоричен, че плащанията за газа ще бъдат в евро и долари, а конвертирането им в рубли е вътрешна работа на Русия.

Предавам ви думите на руския президент Владимир Путин. Той каза, че по действащите договори плащанията ще продължат да се извършват в евро и долари от компаниите. Доколкото разбрах, но може и да греша, конвертирането в рубли е вътрешна работа на Русия, заяви Марио Драги на пресконференция в Асоциацията на чуждестранните медии, съобщавайки подробности от разговора си с Путин, цитиран от ТАСС и БТА.

В същото време италианският премиер каза, че Европа настоява за таван на цените на газа с Русия, тъй като плащанията финансират войната в Украйна.

*Списъкът с неприятелски към Русия страни беше одобрен на 7 март и включва САЩ и Канада, страните от Европейския съюз, Великобритания и нейните островни територии, Украйна, Черна гора, Швейцария, Албания, Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Северна Македония, Япония, Южна Корея, Австралия, Микронезия, Нова Зеландия, Сингапур и Тайван.