От петък вечерта има официално искане от "Газпром" страната ни да плаща руския газ в рубли, макар че в договора това не е посочено. Това заяви по БНТ министърът на енергетиката Александър Николов.

От петък, 1 април, "Газпром" започна да изпраща официални писма до контрагентите си във връзка с новите изисквания за плащане на доставките на газ в рубли, съобщи същия ден компанията, като подчерта, че ще продължи да се съобразява с руското законодателство. Президентът Владимир Путин подписа в четвъртък, 31 март, декрет за промяна на валутата, което европейските правителства определиха като неприемливо нарушение на договорените условия. По силата на указа за вноса на газ от Русия "неприятелските" държави (всички страни от ЕС) са задължени да плащат доставките в рубли.

"Дали ще има механизъм, по който да се плаща в евро и след това да се превалутира като изкуствено се вдига цената - предстои да видим. Това е едно от нещата, които са в степен на подозрение засега, т.е. изкуствено да се вдигне допълнително цената за така наречените неприятелски държави", коментира министър Николов.

Неговият заместник - Пламен Данаилов, каза в събота също по БНТ, че механизмът предполага откриване на сметка, в която държавите да плащат в евро или долари, но сумите да се превалутират в рубли. При такъв сценарий поскъпването на газа ще зависи от курса на рублата, който е плаващ. В момента рублата е около 2 стотинки, но не знаем какъв курс ще бъде определен, обясни зам.-министърът.

Александър Николов припомни, че договорът с "Газпром" е до края на декември и доставките на руски газ дотогава не би трябвало да спират.

Договорът от наша страна се спазва, не сме в нарушение, това е изключително важно да се знае, каза министър Николов. По думите му, ако спре кранчето на газ от Русия, вече се водят допълнителни преговори със съседни държави, с Азербайджан, относно природен газ, втечнен газ, който да бъде доставен през Гърция или през Турция. "Нека не забравяме, че текущият договор с "Газпром екпорт" е до края на годината. Това значи, че те трябва да ни доставят природен газ до края на 2022 годината." Той допълни, че от 1 юли нататък количествата газ, които ще идват по договора с Азербайджан, ще бъдат доста по-високи. Тоест, със сигурност имаме алтернативи и със сигурност можем да се справим, заяви енергийният министър.

Николов отбеляза, че изграждането на интерконектора с Гърция се движи в срок.

"Физическото завършване трябва да е на 1 юли. А по-нататък са всички нива, които са локален регулатор, гръцки, европейски регулатор се движим много бързо, за да може фактическата търговска експлоатация да стане много бързо".

Говорителят на руския президент - Дмитрий Песков, каза в петък, 1 април, че промяната в изискванията към купувачите на газ ще засегне плащанията им от втората половина на април и "Газпром" ще работи със своите клиенти за прилагане на новите правила.

"Булгаргаз" обяви, че e платил в долари, както е по договор, за доставката на природен газ от "Газпром експорт" за април.