Унгарският премиер Виктор Орбан, който в неделя спечели парламентарните избори, заяви, че страната му е готова да плаща за руския газ в рубли, предаде Ройтерс. Преди два дни и словашкия министър на икономиката обяви, че страната му е готова да плаща газа с рубли, защото разчита на руски газ за около 85% от търсенето си.

"Унгария ще плаща доставките на газ в рубли, ако Русия поиска", посочи Орбан в пресконференция в отговор на въпрос на Ройтерс. Изявата на унгарския премиер е отклонение от търсения от ЕС общ фронт срещу плащането за газа в рубли, коментира агенцията.

Руският президент Владимир Путин наскоро предупреди, че Европа рискува да остане без газ, ако откаже да плаща в рубли.

Седмици преди плащанията, Европейската комисия обяви, че договорите, в които плащанията са фиксирани в евро или долари, трябва да бъдат спазвани.

Според унгарския външен министър Петер Сиярто европейските институции нямат роля в газовите сделки с Русия, които се основават на двустранни договори между подразделения на унгарската държавна компания Ем Ве Ем (MVM) и "Газпром".

Орбан посочи още, че таванът на цените, наложен, за да защитава домакинствата от високата инфлация ще се запази толкова дълто, колкото е необходимо, или докато цените остават високи.