Цените на петрола ще продължат да се понижават през идните седмици, прогнозира "Голдман Сакс" (Goldman Sachs), цитирана от Ройтерс. Според инвестиционната банка историческото, но все още недостатъчно споразумение за съкращаване на добива на петрол, постигнато между най-големите производители, най-вероятно няма да компенсира пониженото търсене заради коронавируса.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците им, т.нар. група ОПЕК+, съобщиха, че са се споразумели да съкратят производството на петрол с 9,7 милиона барела на ден през май и юни, за да ограничат влиянието на спада в котировките.

Банката вижда рискове за понижение на краткосрочната прогноза за цената на петрола с около 20 долара за барел от стойността на сорта Брент.

Дори ако водещите страни членки на ОПЕК изцяло изпълнят договорените съкращения, а другите страни намалят добива с 50 процента през май, доброволните съкращения ще доведат до намаление със само 4,3 милиона барела на ден от равнищата за първото тримесечие, според "Голдман Сакс". По-голямо съкращаване на добива от страните от Г-20 също не би помогнало много, отчита инвестиционната банка.

В края на краищата се оказва, че никакви доброволни съкращения на производството не са достатъчни, за да компенсират средния спад на търсенето от 19 милиона барела на ден през април-май заради коронавируса, коментира банката.

И двата фючърса на Брента се понижиха с рекордните 65,55 процента през първото тримесечие, а американският лек суров петрол отбеляза незначителен растеж след споразумението на ОПЕК+.