Цените на петрола силно се повишиха в азиатската търговия, след като големите световни производители най-накрая успяха да договорят свиване на добива, информира Ройтерс.

След четиридневни преговори ОПЕК, Русия и други водещи производители се споразумяха за намаляване на предлагането на световния пазар с 9,7 милиона барела дневно през май и юни, равняващи се на 10 процента, като целта е стабилизиране на световните пазари.

В азиатската електронна сесия американският лек суров петрол повиши цената си с 1,01 долара или 4,4 на сто до 23,77 долара за барел след дневен максимум от 24,74 долара за барел.

Лондонският сорт Брент от Северно море поскъпна с 1,29 долара или 4,1 на сто до 32,77 долара за барел. По-рано в сесията контрактите достигнаха за кратко 33,99 долара за барел.

Увеличението дойде след телефонния разговор между лидерите на Русия, Съединените щати и Саудитска Арабия, които изразиха подкрепа за договореното от групата ОПЕК+ споразумение за рекордно намаляване на добива на петрол. Надеждите са споразумението да стабилизира световните пазари и да гарантира устойчивостта на глобалната икономика.

Руският президент Владимир Путин е обсъдил въпроса с американския си колега Доналд Тръмп и със саудитския крал Салман, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС и Ройтерс.

В отделен телефонен разговор Путин и Тръмп са дискутирали петролната сделка и стратегически въпроси в областта на сигурността.

Доналд Тръмп на свой ред приветства споразумението за намаляване на добива на петрол, предаде Франс прес.

"Много добро споразумение за всички!", заяви Тръмп в Туитър. "Това ще спаси стотици хиляди работни места в енергийния сектор на САЩ. Искам да благодаря и да поздравя руския президент Владимир Путин и саудитския крал Салман. Току-що говорих с тях от Овалния кабинет", добави американският президент.

Говорителят на Владимир Путин - Дмитрий Песков смята, че новото споразумение на ОПЕК+ ще помогне да не се допусне рязък спад в цените на петрола.

На въпрос дали сделката ще позволи да се компенсират намалелите приходи в бюджета на Русия заради предишния срив на котировките на енергоносителите, Песков каза, че подобна оценка може да се направи в по-далечна перспектива и, че това е работа на правителството.