Саудитският държавен петролен гигант Сауди Арамко (Saudi Aramco) съобщи, че е изпратил за износ рекорден брой танкери - 15, с 18.8 милиона барела петрол, предаде ТАСС.

Светът се нуждае от икономическа стабилност и Арамко проявява своята привързаност към снабдяването на света с енергия, се казва в съобщението.

Компанията не посочва за кои пазари и кога е бил изпратен товарът.

Саудитска Арабия изпълнява обещанието си да увеличи производството до максимум, след като се оттегли от споразумението OPEC +; то изтече на 31 март.

ТАСС съобщи, като се позова на свои информирани източници, че производството на петрол в кралството вече е надхвърлило 12 милиона барела на ден (12.3 млн.), което е с една трета над равнището от март. Увеличението стана възможно след преориентиране на доставките от вътрешния пазар. Рияд планира износът да достигне 10,6 милиона барела дневно. 

Как реагира Русия

Руските петролни компании няма да увеличават добива на петрол от днес, след като приключи действието на споразумението ОПЕК+, казаха пред ТАСС източници, запознати с плановете на руските компании.

Шефът на Татнефт Наил Маганов каза сред среща на петролопроизводителите в министерството на енергетиката, че не е целесъобразно да се увеличи добивът през април, тъй като на пазара има излишък, а заради коронавируса търсенето е спаднало.

Руският президент Владимир Путин призова производителите и вносителите на петрол да намерят заедно решение, което да подобри ситуацията на глобалните петролни пазари, която той определи като "предизвикателна", предаде Ройтерс.

На среща на руското правителство руският президент е добавил, че САЩ също се притесняват от състоянието на петролните пазари. Путин вече обсъди с президента на САЩ Доналд Тръмп ситуацията на петролния пазар.

Ако инвестициите в петролния сектор намалеят, цените на суровината със сигурност ще се повишат, нещо, "от което никой няма нужда", подчертал е Путин.

Има ли шанс за ново споразумение ОПЕК+

Страните от ОПЕК+ от днес, 1 април, не са обвързани от споразумение за ограничаване на добива на петрол и могат да започнат борба за завладяване на пазара с производителите на по-скъпа суровина. Виенският пакт, който позволи да се задържи стабилността на цените в продължение на три години, стана една от първите жертви на коронавируса.

Да се свива добивът в условия на катастрофално спадащо търсене нямаше смисъл, но пък като се наводни пазарът с евтин петрол може да се направи опит да се промени съотношението на силите, коментират експерти, цитирани от ТАСС.

Преговорите за удължаване на споразумението на формата ОПЕК+ се провалиха. На срещата във Виена от 5 до 6 март руската делегация, оглавявана от министъра на енергетиката Александър Новак настояваше на удължаване на споразумението и след март, а Саудитска Арабия предложи добивът да се свие с още 1,5 милиона барела до края на годината. Страните не постигнаха компромис. След края на преговорите и Русия, и Саудитска Арабия заявиха, че планират от 1 април да увеличат добива на петрол, защото споразумението няма да бъде удължено, припомня ТАСС.

Провалът на преговорите доведе до рязко поевтиняване на петрола, чиито котировки се сринаха за първи път в историята с 30 на сто само за един ден.