Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и партньорки държави, сред които и Русия (т. нар. формат ОПЕК+), се договориха днес да съкратят добива на петрол с 9,7 милиона барел на ден, предаде ТАСС, като се позова на два източника, запознати с хода на преговорите.

Новината бе потвърдена от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това е рекордно намаление, което се равнява на около една десета от световното производство на петрол.

Споразумението ще започне да се прилага от 1 май и ще бъде в сила два месеца - до края на юни, уточни казахстанското министерство на енергетиката, цитирано от ТАСС и БТА.

Пробивът бе постигнат на извънредно заседание на ОПЕК+ тази вечер чрез видеоконферентна връзка. Той стана възможен след компромис с Мексико - последната страна, която не бе дала своето съгласие. В крайна сметка бе договорено централноамериканската държава да намали своя дневен добив само със 100 000 барела, а не с 400 000, както бе предвидено по-рано.

Предишната виртуална среща на ОПЕК+, на 9 април, завърши с принципно споразумение за понижаване на добива с 10 милиона барела на ден, припомня ТАСС.

По-рано днес руският министър на енергетиката Александър Новак прогнозира, че кризата на световния петролен пазар, настъпила след избухването на пандемията от новия коронавирус, ще продължи поне до края на тази година. Никога досега глобалното търсене не е намалявало с 15-20 процента, отбеляза той.