Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза снощи, че производителите на петрол в САЩ вече са намалили добива и че той има много варианти за действие, ако Саудитска Арабия и Русия не решат да намалят производството си на днешната си среща на ОПEК+, предаде Ройтерс.

Вижте, ние вече го съкратихме, каза Тръмп в отговор на журналистически въпрос дали САЩ биха обмислили координирано намаляване на добива на петрол. Мисля, че те ще оправят нещата, каза той, имайки предвид Москва и Рияд. През последната седмица бе постигнат голям напредък и ще е интересно да се види какви ще са резултатите днес от ОПЕК, добави Тръмп.

Добивът на петрол в САЩ за периода 28 март - 3 април се е свил с 600 000 барела дневно до 12,4 милиона барела дневно, отчете в сряда, 8 април министерството на енергетиката на САЩ. Това е най-силното понижение на добива на черно злато в САЩ от 19 юли 2019 година, когато спадът на показателя бе със 700 000 барела дневно.

Днес се очаква страните от ОПЕК и най-големите производителки на петрол извън картела да се съберат във формата ОПЕК+ на видеоконферентна среща, за да обсъдят съкращаване на добива заради силно спадналите котировки на петрола. Надеждите да бъде договорено свиване на добива с 10 до 15 милиона барела дневно се засилиха, след информации в медиите, че Русия е готова да намали производството си с 1,6 милиона барела дневно, а алжирският енергиен министър каза, че очаква "продуктивна" среща, отбелязва Ройтерс.

Петролният регулатор на САЩ няма да участва в заседанието, но смята за необходимо добивът да бъде свит с 20 милиона барела дневно.