Президентът на Русия Владимир Путин изрази днес увереността си, че руската икономика ще излезе по-силна от сегашната война за цените на петрола със Саудитска Арабия, довела до огромен спад в котировките на черното злато, предаде АФП.

Има всички шансове ключовите сектори на руското производство да излязат много по-силни от тази ситуация, заяви Путин на среща с инвеститори. Сигурен съм, че Русия ще премине през този бурен период със спокойствие и достойнство, добави той. Думите му бяха публикувани на сайта на Кремъл.

Русия е вторият най-голям производител на петрол в света, но не е членка на ОПЕК. Тя се противопостави миналата седмица на ново съкращаване на добива на петрол с 1,5 милиона барела на ден, припомня АФП.

В отговор Саудитска Арабия понижи цените на петрола си до 20-годишно рекордно ниско равнище, предизвиквайки срив на финансовите пазари, който засегна особено Москва.

Подобни процеси пораждат проблеми, но и създават и нови възможности, заяви Путин, добавяйки, че централната банка и руското правителство имат достатъчно инструменти и ресурси, за да запазят стабилността на руската икономика.