Набират сила критиките против дълго хваленото и с фанфари подписано на 4 януари 2023 г. споразумение между "Булгаргаз" и турската държавна енергийна компания "Боташ". Естествено въпросът не слиза от дневния ред на парламента; стана известно, че клаузите за прекратяване са тежки, затова властта крои промени преди споразумението да се превърне в договор.

Правителството планира предоговаряне на параметри по сключеното от служебното правителство споразумение между "Булгаргаз" и турската държавна енергийна компания "Боташ" за ползване на нейните терминали за втечнен природен газ (ВПГ) и газопреносна инфраструктура. Това съобщи премиерът Николай Денков по време на блиц парламентарния контрол след въпрос на БСП.

Споразумението урежда доставката на над 1,3 млрд. куб. м газ годишно в продължение на 13 години.

БСП вече предложи създаването на временна комисия по темата с договора, но предложението беше отхвърлено.

Акад. Денков призна, че има смущаващи елементи, свързани с дългия срок на договора, както и финансови ангажименти, свързани с неустойки, ако договорът бъде прекратен, но голяма част от информацията е търговска тайна, която той не може да разкрие.

Това, което мога да кажа е, че проверките в момента продължават. Това, което ще се опитаме, е да го обсъдим внимателно с турската страна, и, където е възможно, да търсим допълнително договаряне или предоговаряне на това, което изглежда най-вече притеснително, каза министър-председателят.

Какво ще правим толкова газ?

ГЕРБ-СДС поставиха въпроса пред енергийния министър Румен Радев на 23 юни, като според тях. цената на доставяния по споразумението газ ще се увлечи значително. Депутатът Делян Добрев изчисли, че с договорените нови 1.3 млрд. куб. м газ от Турция и още 2 млрд. куб. м от Гърция и Азербайджан ще получим свръхколичества, непосилни за икономиката.

Ще плащаме капацитет и разходи за повече от 3 млрд., а консумацията ще ни е 2 млрд. (2,7 млрд. куб. м миналата година)  При тази ниска консумация всички разходи ще трябва да бъдат разпределени върху по- малката консумация, което означава, че цената на газа ще се увлечи значително, заяви Добрев.

Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев каза пред bTV на 5 юли, че с колегата си Мартин Димитров отбелязват, че (тъй като нямат достъп до договора) от публикациите в медиите става ясно, че може да платим неустойки от 2,2 млрд. лв., ако не използваме резервираните количества. А те надхвърлят с милиард куб. м нашите нужди, които са под 3 млрд. куб. м на година. Мирчев напомни, че технологиите се развиват бързо и след 5-7 г. вече може да сме на зелен водород и никой да не се интересува от метан. И че договорът не дава гаранции, че от "Боташ" няма да идва руски газ, а и не е съгласуван с Европейската комисия.

Не договор, а споразумение: министър Румен Радев

Обвързващите ни ангажименти в споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна енергийна компания "Боташ" не са малко, но има и свобода - именно в нея се надяваме да постигнем по-добри условия по време на договарянето в момента с турската компания, каза на 23 юни Радев пред депутатите.

Ценообразуването по споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна енергийна компания "Боташ" не ощетява българската държава и респективно българския обществен доставчик. Но 13-годишният срок обаче е доста дълъг, като условията за прекратяване на договора са тежки, изтъкна министърът.

Радев показа и вратичките за предоговаряне: "Булгаргаз" и "Боташ" са на етап споразумение. "Споразумението, на практика, са основни договорености, които следва да се доразвият в стандартен договор за покупко-продажба на природен газ, който в момента се договаря от "Боташ" и "Булгаргаз". В рамките на тези преговори има, вероятно, известна възможност за предоговаряне, оптимизиране, евентуално, на част от договореностите."

"Булгаргаз": Договорът е добър и не е за газ, а за инфраструктура

Служебният енергиен министър Росен Христов защити наскоро споразумението с "Боташ", като каза, че няма как да получим нужните танкери с втечнен газ от САЩ и Европа без този договор. Добави и че със започналата атака се правел опит за връщане на скъпия руски газ през посредници.

Договорът с турската компания "Боташ" не е за газ, а е за достъп до определени количества природен газ - от нула до максимума, което дава гъвкавост на дневна база. Това пък каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева. По думите й този договор дава сигурност и гъвкавост на доставките.

В последните години България е имала потребление на природен газ от 3,5 млрд. куб. метра на година (това беше така, когато работеха с пълен капацитет торовите заводи, стъкларските, керамичните, "Полимери", "Кремиковци" и др.п., които използваха газ като гориво и (или) като суровина - б.р.), както и 3 млрд. куб. метра, посочи Златева. Според нея договорът с турската компания "Боташ" дава възможност, която България няма на терминалите за втечнен природен газ на Ревитуса и Александруполис - за гъвкавост на доставките. Освен това има възможност част от доставките на природен газ от едната календарна година да се прехвърлят за следващата. "Булгаргаз" може да реализира количества природен газ не само на българския пазар, но и в региона, добави Златева.

Назад към споразумението

На 11 януари служебното правителство одобри сключването на Споразумение между "Булгаргаз" ЕАД и BOTAŞ BORU HATLARI İLE PETROL TAŞIMA A. Ş. ("Боташ"), c което се осигурява достъп на "Булгаргаз" ЕАД до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващия му пренос до територията на България за периода 1 януари 2023 г. - 31 декември 2035 г.

Положителният ефект от подписването на Споразумението и последващ стандартен договор за доставка на природен газ с BOTAŞ BORU HATLARI İLE PETROL TAŞIMA A. Ş., ce изразява в дългосрочно осигуряване на капацитет за регазификация и съхранение на втечнен природен газ за нуждите на клиентите на "Булгаргаз" ЕАД в размер до 1,3 млрд. куб. м годишно, се казва в съобщението.

Подпис под споразумението, 4 януари 2023 г.

Снимка: БТА

Росен Христови каза дни преди правителственото решение, че чрез Споразумението "не доставяме нито руски, нито никакъв друг газ"... То е "изцяло за резервиране на капацитет на терминали и газопреносна мрежа".

Но и тогава стана ясно, че това споразумение ще бъде съчетано с договор за доставки. Турски медии побързаха да цитират енергийния министър Дьонмез да изтъква, че Турция ще продава газ на България. Фатих Дьонмез обясни: "И двете страни подготвят своята инфраструктура, за да предоставят услуги една на друга в това отношение. Ще има средно 1,5 милиарда кубични метра газ на година. Това означава търговия с газ от почти 20 милиарда кубични метра за 13 години." И още: "Имаме план за създаване на център (хъб - бел. ред.) за търговия с газ. Ние завършихме нашата физическа инфраструктура. Това споразумение всъщност е първият плод на тези усилия. Сега, в съответствие с тези цели, ще има пренос на газ от България за други страни".