Ценообразуването по споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна енергийна компания "Боташ" не ощетява българската държава и респективно българския обществен доставчик. 13-годишният срок, за който е подписано обаче е доста дълъг, като условията за прекратяване на договора са тежки. Това заяви енергийният министър Румен Радев по време на изслушването си по-рано днес в Народното събрание, където бе поискано създаване на парламентарна анкетна комисия, която да разследва начина, по който е сключено споразумението. 

В същото време бившият енергиен министър Росен Христов заяви, че без споразумението с "Боташ" няма как да получим нужните танкери с втечнен газ от САЩ и Европа, а със започналата атака към споразумението с държавната турска енергийна компания се правел опит за връщане на скъпия руски газ през посредници. 

Темата за споразумението с "Боташ" за ползване на техните терминали за втечнен газ и газопреносна инфраструктура бе на дневен ред в парламента, като според ГЕРБ-СДС цената на газа ще се увлечи значително. Депутатът Делян Добрев изчисли, че с договорените нови 1.3 млрд. куб. м. газ от Турция и още 2 млрд. от Гърция и Азербайджан ще получим свръхколичества, непосилни за икономиката.

"Ще плащаме капацитет и разходи за повече от 3 млрд., а консумацията ще ни е 2 млрд. При тази ниска консумация всички разходи ще трябва да бъдат разпределени върху по- малката консумация, което означава, че цената на газа ще се увлечи значително", заяви Добрев. 

Според министър Радев обаче има вратички за предоговаряне, тъй като "Булгаргаз" и "Боташ" са на етап споразумение: "Споразумението, на практика, са основни договорености, които следва да се доразвият в стандартен договор за покупко-продажба на природен газ, който в момента се договаря от "Боташ" и "Булгаргаз". В рамките на тези преговори има, вероятно, известна възможност за предоговаряне, оптимизиране, евентуално, на част от договореностите". 

От левицата, които поискаха създаване на парламентарна анкетна комисия, се възмутиха, че в продължение на 13 г. "Булгаргаз" ще плаща капацитет на изхода на турската газопреносна мрежа, независимо дали ще ползва газ и изразиха съмнение, че от Турция ще ни подават руски газ, но по-скъп заради посредници. 

"По този договор ние плащаме, и ще плащаме, всеки месец около 5 млн. долара до края на тази година. От следващата година ще плащаме по 480 хил. долара на ден, близо 15 млн. долара на месец за капацитет, който може и да не ползваме", изрази съмнение Борислав Гуцанов от БСП. 

Енергийният министър не се съгласи и с това твърдение. "Не засяга и не ощетява, това е много важно да се разбира. "Булгаргаз" има ясен контрол над произхода на доставения природен газ през сертификатите, които директно получава от търговеца, с който контактува, а не от "Боташ", обясни Радев. 

От "Има такъв народ" пък попитаха дали договорът автоматично отваря врати на "Боташ" към енергийния пазар в България, което министър Радев също отрече. Павела Митова от ИТН попита има ли инвестиционно намерение в споразумението с турската компания да участва в инвестиция за хранилища на българска територия. И ако да, между кои компании е сключено. 

"Това споразумение не обхваща каквито и да е ангажименти по отношение на намеса или пък на интереси на "Боташ" в българската газопреносна инфраструктура, в инфраструктурата, свързана със съхранение", категоричен бе Радев. 

От "Възраждане" пък попитаха кое е наложило сключването на договор с толкова дълъг срок при положение, че стандартният, за който се резервират капацитети, е година. "Относително дълги срокове са такива за 10+ години. Това позволява, особено при по-дълги дестинации, чувствително по-добри условия на цената на самия природен газ", обясни Радев. 

Министърът поясни, че се прави пълна проверка на целия процес по сключването на споразумението, подписано в началото на тази година от служебното правителство на Румен Радев. 

В същото време предшественикът му в енергийното министерство - Росен Христов, по чието време бе сключено споразумението, изрази мнение, че започналата атака към него цели да върне зависимостта на страната ни от тръбен газ, чийто единствен доставчик е Русия. 

Без действащ договор с "Газпром" това означава отново да купуваме през посредници скъп руски газ. Без споразумението с "Боташ" няма как да получим необходимите ни LNG танкери от САЩ и Европа. В Гърция, която е единствената алтернатива на Турция, тази година "Булгаргаз" успя да спечели наддаването само за три слота на Ревитуса, гласи позицията на Христов, цитирана от БТА. 

Бившият енергиен министър призова преди да се правят политически изказвания, народните представители да се възползват от правото си и да се запознаят в детайли с документите по споразумението. Според него по този начин те лесно ще се убедят, че условията на споразумението са стандартни за индустрията. 

"Ценовият анализ е по-сложен, но икономическата полза ясно се вижда, като се анализират всички компоненти: разтоварване, регазификация, флотиране, съхранение, пренос, осигуряване на гъвкавост на доставките, техническа сигурност и др. Публичното развяване на конфиденциална информация и манипулативни внушения ще доведат до дискредитиране на страната ни като надежден партньор", изтъква бившият служебен енергиен министър. 

"Положихме много усилия да издигнем България като гарант за енергийната сигурност в региона. В този процес, включително и въпросното споразумение с Турция, бяхме подкрепени от нашите евроатлантически партньори. Доказателство за стратегическата и икономическа полза от това споразумение е фактът, че вече няколко европейски страни проявяват интерес за доставки на LNG през нашия резервиран капацитет. Всяка стъпка назад от постигнатата диверсификация в енергийните доставки е заплаха за националната ни сигурност и ще ощети икономически всеки гражданин", коментира още бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов.