Първият танкер с втечнен природен газ (ВПГ - Liquefied natural gas - LNG), съгласно сключеното между "Булгаргаз" ЕАД и турската компания "Боташ" споразумение за достъп до газовата инфраструктура на Турция, пристигнa на терминал "Marmara Ereglisi LNG", съобщи БНТ. Предстои регазификация на 50-те млн. куб. метра ВПГ и пренос в България.

На място - терминалът се намира на 35 км източно от град Текирдаг на брега на Мраморно море, са служебният министър на енергетиката Росен Христов и изпълнителният директор на "Булгаргаз" ЕАД Деница Златева. Двамата участваха в среща с представители на "Боташ".

Доставката е от американската компания "Шение" (Cheniere Energy, Inc.), която спечели обявения от обществения доставчик през месец септември 2022 г. търг за осигуряване на необходимите количества за 2023 г., съобщиха от "Булгаргаз". Едно от условията на газовата компания за участие в търга беше източниците на доставката на втечнен природен газ да бъдат от държави без наложени санкции, ембарго или каквито и да било търговски ограничения.

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" беше простигнато през януари 2023 г. С него се осигурява достъп на българския обществен доставчик до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващия му пренос до територията на България за периода 1 януари 2023 г. - 31 декември 2035 г.

По договора се плаща сумата за слот, регазификация, съхранение и пренос до точката за междусистемно свързване между България и Турция, обясни неотдавна Деница Златева.

Част от търговете, които "Булгаргаз" организира за доставчици на втечнен газ, ще бъдат реализирани от изграждащия се терминал край Александруполис. Очакванията са от 2024 г. да се разтоварват годишно 10 танкера с втечнен газ - общо около 1 млрд. куб. метра, които ще бъдат насочвани към България. Българският газов оператор "Булгатрансгаз" притежава 20% дял в проектната компания оператор на новоизграждащия се LNG терминал "Газтрейд". 

Междувременно страната ни продължава да използва и слотовете на терминала за втечнен природен газ в близост до Атина - Ревитуса.

Друга част от газа ще идва през договорените вече терминали в Турция. "Преговаряме с американската компания "Шение". Преговаряме и с всички големи европейски производители и търговци, така че да обезпечим напълно и дългосрочно доставките на газ за България и да осигурим необходимата ни сигурност", заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов на 24 март по време на инспекция на на мястото на новостроящия се терминал в Гърция.

Изпълнителният директор на “Булгаргаз” ЕАД Деница Златева, служебният министър на енергетиката Росен Христов, изпълнителният директор на "Petroleum Pipeline Corporation (BOTAS)" - Боташ - Бурхан Озджан по време на церемонията по посрещането на танкера

Снимка: БТА

Миналата година (юли-август) с Cheniere беше постигната предварителна договореност (ангажираща оферта) за седем танкера с втечнен газ (три до края на 2022 г. и четири за 2023 г.). Но сделката пропадна.

Терминалът за втечнен природен газ "Marmara Ereglisi LNG", Мармара, край Текирдак

Снимка: БТА

Наша задача е да предлагаме газ на българските потребители на конкурентни цени и ако погледнем движението на ценовите индекси от януари насам, ще видим, че ние обявихме цената за месец май и месец и юни. За този период имаме сериозно намаление от 60 на сто на цената от началото на годината, каза Деница Златева, цитирана от БТА.

С микса, който постигнахме, с годишния търг, който имаме от края на миналата година, освен че гарантирахме всички количества природен газ в една много несигурна ситуация, в която се говореше, че ще има недостиг на природен газ, но го направихме и на конкурентни цени.

Очакваме този тренд за намаляване на цените да продължи и българските потребители - и битовите, и индустриалните, да купуват газ на ниски и конкурентни цени, което им дава и съответното предимство, отбеляза Златева.

От своя страна служебният министър на енергетиката Росен Христов заяви, че е "много важно да имаме различни пътища на доставка, защото така успяваме да договорим и най-добрите цени".

Достъпът до инфраструктура, който имаме, ни дава възможност в най-изгодния момент да купуваме газ и да го доставяме до страната ни. Разширението на газохранилището в Чирен също е ключово, коментира Христов. Той допълни, че то ще даде възможност за покупка на газ на най-ниските цени, доставката му до България и съхранението му за периодите с най-висока консумация.