"Първи подпис по пътя към газовия център" - под това заглавие турският в. "Йени шафак" съобщава за подписаното вчера в София споразумение между българската държавна газова компания "Булгаргаз" и турската държавна енергийна компания "Боташ" (BOTAŞ) за достъп до терминалите за втечнен газ (ВПГ) и газопреносната мрежа в Турция.

Както се посочва в новината, публикувана на първата страница на вестника, споразумението ще осигури трансфер на природен газ между Турция и България в количество до 1,5 млрд. куб.м годишно.

Документът, чийто срок е 13 години, бе подписан от ръководствата на "Булгаргаз" и "Боташ" в присъствието на служебния министър на енергетиката Росен Христов и турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

"Йени шафак" цитира думите на турския енергиен министър Дьонмез, който посочи, че споразумението е важна стъпка към превръщането на Турция в енергиен хъб. По думите му то ще има голям принос за енергийната сигурност на Европа, преди всичко на България.

По темата днес на първата си страница пише и в. "Тюркийе".

"Направихме първата стъпка към газовия хъб", гласи заглавието на вестника, който в надзаглавие допълва: "Подписът е поставен, започва износ към България".

"Тюркийе" отбелязва, че България ще покрива приблизително една трета от нуждите си от газ годишно с преработено в Турция синьо гориво.

Изданието напомня в този контекст, че руският президент Владимир Путин предложи през октомври Турция да стане център за газови доставки като най-сигурен маршрут към Европа, след като през септември газопроводите "Северен поток" под Балтийско море бяха повредени от взривове. Турският президент каза, че е съгласен с идеята.

Друг турски вестник - "Акшам" - пише за "исторически подпис със София".

"Газ от Турция към държава от ЕС", гласи заглавието на материала, публикуван на първата страница на "Акшам" тази сутрин. Вестникът пояснява, че по силата на споразумението природният газ, който България ще купува от международните пазари, ще бъде обработван в Турция и транспортиран по тръбопровод към българската страна.

За подписването на споразумението съобщи и държавната телевизия ТРТ Хабер, която акцентира върху изказването на турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез след церемонията. Дьонмез е изразил желание 2023 г. да бъде година, в която сътрудничеството между двете държави ще се засили, особено в областта на енергетиката.

"С тази инфраструктура поставихме още една тухла към (превръщането на Турция в) газов център", цитира думите на министъра ТРТ Хабер.

Частната агенция ИХА окачестви като "историческо" споразумението между Турция и България, а държавната Анадолска агенция цитира изказаното от Дьонмез мнение, че документът ще "бъде важна стъпка за повишаване на сигурността на (доставките на) природен газ на Балканите".

Министърът заяви още, че Турция, която разполага с пет терминала за втечнен природен газ, доставя газ от 15 държави чрез седем различни линии и терминали. По думите му е възможно този капацитет да бъде увеличен в много кратък срок с инвестициите, които ще бъдат направени както от страните доставчици, така и от европейските страни, посочва АА в информацията си по темата.