Споразумението, което подписахме с България в газовата сфера, ще позволи доставки на природен газ не само за България, но и за други страни в региона през България. Това заявява министърът на енергетиката и природните ресурси на Република Турция Фатих Дьонмез, цитиран от турския в. "Хюриет" и БТА.

Във вторник Булгаргаз и турската енергийна компания "Боташ" (BOTAS) подписаха споразумение за достъп на българската компания до газопреносната мрежа и терминалите за втечнен природен газ на южната ни съседка със срок от 13 години и количества от 1,5 млрд. куб. м годишно.

В статията, публикувана днес, Дьонмез е цитиран да казва също, че в споразумението е включен и газопреносният ни оператор "Булгартрансгаз". Информация за това от страна на българската компания към този момент няма.

"И двете страни подготвят своята инфраструктура, за да предоставят услуги една на друга в това отношение. Ще има средно 1,5 милиарда кубични метра газ на година. Това означава търговия с газ от почти 20 милиарда кубични метра за 13 години. Всъщност сътрудничеството ни с България в енергетиката е отдавна, защото първият природен газ дойде в Турция по трасето през Украйна, Румъния и България. Тази линия (Трансбалканският газопровод - бел. ред.) обаче не работи от две години. Сега системата ще работи в реверсивен режим. Ще можем да предоставяме услуги на всички европейски страни в този регион, особено на България", обясни Дьонмез.

"Имаме план за създаване на център (хъб - бел. ред.) за търговия с газ. Ние завършихме нашата физическа инфраструктура. Това споразумение всъщност е първият плод на тези усилия. Сега, в съответствие с тези цели, ще има пренос на газ от България за други страни", посочи още турският енергиен министър.

В момента Турция получава природен газ от 15 държави през няколко тръбопровода и терминали за втечнен природен газ.

Вчера Дьонмез беше в Скопие, където заяви, че е възможно да бъде подписан меморандум за газови доставки в Република Северна Македония. В момента единствената газова връзка на Република Северна Македония е с България.

Дьонмез обяви още, че през февруари ще бъде организирана газова конференция в Турция.