Договорът с турската държавна компания "Боташ" (подписан на 3 януари 2023 г. в София) не е за газ, а е за достъп до определени количества природен газ - от нула до максимума, което дава гъвкавост на дневна база. Това отговори изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева на въпрос на БТА какво ще прави България с толкова много количества газ, които ще постъпват в страната ни - от Азербайджан, както и от терминалите в Турция и Гърция. По думите й този договор дава сигурност и гъвкавост на доставките.

По време на парламентарно заседание на 23 юни министърът на енергетиката Румен Радев каза, че ценообразуването по споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" не ощетява българската държава и респективно българския обществен доставчик. Той  добави, че цената, по която "Булгаргаз" ще купува природен газ по това споразумение, е тази, която българската компания договори с доставчика. Радев изтъкна, че споразумението е и за покупко-продажба на природен газ.

В последните години България е имала потребление на природен газ от 3,5 млрд. куб. метра на година, както и 3 млрд. куб. метра, посочи Златева. Според нея договорът с "Боташ" дава възможност, която България няма на терминалите за втечнен природен газ на Ревитуса и Александруполис - за гъвкавост на доставките. Освен това има възможност част от доставките на природен газ от едната календарна година да се прехвърлят за следващата.

"Булгаргаз" може да реализира количества природен газ не само на българския пазар, но и в региона, добави Златева. Тя обърна внимание, че дружеството вече предлага немалки количества на гръцкия пазар. Предстои "Булгаргаз" да направи регистрация в Унгария, Словакия и Румъния. Има и регистрация в Сърбия.

"Нека да гледаме на този договор и от стратегическа гледна точка", заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз".

По време на изслушването в парламента депутатът от "ГЕРБ-СДС" и бивш енергиен министър Делян Добрев изрази притеснение от това какво ще случи, ако консумацията в България намалее в следващите години, като в същото време имаме резервиран фиксиран капацитет в гръцкия терминал в Александруполис, договор за доставка на азерски газ, а сега и споразумение с "Боташ". Затова той попита какво ще стане, ако консумацията на природен газ в страната намалее до 2 млрд. куб. метра годишно, защото може да се окаже, че ще плащаме за повече от 3 млрд. куб. метра при положение, че не са ни нужни. Според Добрев при подобно положение всички разходи ще се прехвърлят върху по-ниската консумация, което означава, че цената на природния газ в страната при тази хипотеза ще се увеличи значително.

Енергийният министър на свой ред поясни, че първото плащане по споразумението става на терминала в Турция и това е договорената между "Булгаргаз" и съответния доставчик цена. Впоследствие има прехвърляне на тези количества природен газ на входна точка "Странджа", където се довършва плащането с такса.

"Това е моделът. При него няма ощетяване на интереса", заяви Радев. По думите му "Булгаргаз" има и ясен контрол на произхода на природния газ чрез сертификатите, които директно получава от търговеца, от когото купува синьото гориво, а не от "Боташ".

Подписването на договора с турската държавна компания "Боташ"

Снимка: БТА

в от ПГ на "БСП за България" заяви, че страната ни вече има договорени 3,85 млрд. куб. метра природен газ годишно, като консумацията в България в най-силните години не е надвишавала 3,5 млрд. куб. метра, а в момента дори е под 3 млрд. куб. метра. Той добави, че споразумението с "Боташ", което е за доставка на природен газ от 1,85 млрд. куб. метра годишно, има включена опция това количество да се увеличи двойно. Освен това споразумението е с опция "вземаш или не вземаш - плащаш", заяви още Гуцанов.