"Булгаргаз" е разгледал в четвъртък, 18 август, всички 15 оферти за доставка на 550 милиона куб. м синьо гориво. Договори обаче ще се сключат, едва след като през следващата седмица с предложенията се запознае новото ръководство на дружеството, съобщи bTV.

На 10 август "Булгаргаз" обяви за вторник, 16 август, търг за закупуване на втечнен природен газ за месеците октомври, ноември, декември. Крайният срок за подаване на оферти бе 12.00 часа местно време на същия ден. 

Доставчиците, участници в търга, са български, румънски и турски. Руски няма, важно е да се знае, че има и предложения с пазарни отстъпки от 5 до 30 евро, но общото ценообразуване ще зависи от всички условия, каза за bTV председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски.

"Добрата новина е, че за последното тримесечие количества на газ има, не толкова добрата новина е, че в момента индексите се движат все още нагоре и ще бъде скъп този газ", каза Топчийски по-рано пред медията. 

Все още е активна и офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ, уточни Топчийски. На въпроса откъде идва този газ, той отговори, че винаги става въпрос за микс.

Ангажиращата оферта от американската компания "Шение" (Cheniere) изтича в петък, 19 август, в 18 часа, каза още Топчийски. Той вижда "50% шанс" България да сключи договор за доставката на 3 танкера с втечнен газ от Съединените щати. 

Според офертата платецът (получателят) има право да реши да я приеме или не. За трите карга има ангажимент, за допълнителните четири - за следващата година е описан механизъм. 

Топчийски каза още, че газ през зимата ще има, но на висока цена, газохранилището в Чирен е пълно на 55%.

"Добрата новина е, че за последното тримесечие газ има, не толкова добрата новина е, че в момента индексите се движат все още нагоре и ще бъде скъп този газ. До края на годината е трудно как ще се развие, но за съжаление цената в момента е нещо от рода на 320-330 лв. за съжаление", коментира Топчийски.