Американската компания "Шение" (Cheniere*) е отговорила, че не може да удължи срока на ангажиращата оферта за седем танкера с втечнен газ (три до края на годината и 4 през идната), който остава до 19 август. Това каза енергийният министър Росен Христов, който инспектира българския участък на междусистемната газова връзка България-Гърция. Министърът сподели пред журналисти какви са перспективите пред краткосрочното и средносрочно осигуряване на природен газ, като вкара в играта и големи турски доставчици.  

Ще приемем ли сегашната оферта от американската фирма 

До 19 август офертата трябва да се потвърди или отхвърли. Според офертата - "право е на платеца и получателя да реши да я приеме или не. За трите карга има ангажимент, за четирите - описан механизъм" - обясни в началото на месеца вече бившият енергиен министър Александър Николов.

България трябва да посочи терминал за доставка на втечнения газ. Очаква се Турция да отговори на България днес или утре ще се намери ли място за разтоварване и регазификация на някой от нейните терминали през следващите месеци - за това са се уговорили в телефонен разговор Христов и заместник-министъра на енергетиката на Турция, предаде БТА. 

За първите три танкера с втечнен газ, които да дойдат тази година, няма осигурени терминали нито в Гърция, нито в Турция, обясни Росен Христов.

На 4 август Александър Николов заяви, че има осигурен слот за първото карго. "За него е взето решение, защото е скоро във времето" - през октомври. "Този слот е осигурен, но съвсем случайно, след като е обяснено как той да се плати, дали да се вземе и т.н. и след като има цялата комуникация в "Булгаргаз" и БЕХ - решението още не е прието", коментира тогава Николов.

От думите на Христов се разбира, че за осигурения слот (ако Николов не греши) просто не е платено. Служебният министър упрекна, че вместо редовното правителство да чака служебното да осигури слотове за втечнен газ, това е могло да бъде договорено паралелно с подаването на офертата от "Шение".

За да не постави служебния кабинет пред свършен факт с крайна сделка, редовното правителство осигури възможност за потвърждаване или отхвърляне на офертата за втечнения газ до 19 август - това пък посочиха от "Продължаваме Промяната" ден по-рано - на 3 август.

Какво предстои за осигуряване на нужното

Христов отбеляза, че министерството е събрало оферти от компании, които имат запазени слотове в Гърция, но важна е цената. Затова паралелно "Булгаргаз" обяви търгове за газ, който да бъде доставен през газопроводи за нужните количества за септември. Има увереност, че може да се осигури газ и за октомври. Ако успеем да разтоварим някои от танкерите, е добре. Ако не успеем, имаме резервни варианти, като тук основното е не количеството, а цената, коментира Росен Христов.

Христов вероятно има предвид следните търгове. На 10 август, "Булгаргаз" обяви за вторник, 16 август, търг за закупуване на втечнен природен газ за месеците октомври, ноември, декември. Крайният срок за подаване на оферти бе 12.00 часа местно време на същия ден. Получени са 15 оферти за доставка на 550 милиона куб. м от български, румънски и турски компании. 

На 12 август пък "Булгаргаз" покани всички търговци на природен газ за участие в търг на платформата на "Газов хъб Балкан" ЕАД за закупуване на природен газ за септември.

"Булгаргаз" опипва суапова сделка през септември >>

От новото ръководство на "Булгаргаз" ще се изисква много активно да реагират на всякакви промени на пазара на газ, обясни Росен Христов. Според него трябва по-рано да се търсят алтернативни източници на газ, както и по-рано да се осигурят слотове.

Какво трябва да свърши "Булгаргаз"

Христов смята, че предишното ръководство на обществения доставчик е трябвало много по-бързо и агресивно да търсят източници на финансиране, за да разреши и ликвидните проблеми. 

Новото ръководство,"това са експерти, които вече са били в "Булгаргаз" - те са напълно запознати и с компанията, и с индустрията, и с целия бизнес, така че очаквам от тях доста по-добро и динамично представяне, синхронизирано с динамичната среда, в която се намираме и е породена от външни фактори", подчерта Росен Христов.

Ще започнат незабавно преговори за увеличаване на количествата газ от Азербайджан в рамките на съществуващия анекс или с нов договор, съобщи служебният министър на енергетиката. Обсъждат се и варианти с големи турски компании, които работят с различни източници на газ. Те проявяват интерес за подписването на средносрочни договори. Дори да не бъдат доставени въпросните танкери с втечнен газ, компанията "Шение" е силно заинтересована да работи с България и в бъдеще. От тях също има оферти, въпросът е на каква цена, обясни Христов.

Идеята на служебния министър е да се осигури газ на минимум 120, 130, 150 процента от нуждите на страната ни с възможности да се прехвърлят количества от един договор на друг, за да се обезпечи България не само от геополитически сътресения, но и от технически.

Ще се преговаря ли с "Газпром"

Приоритетно ще се преговаря с Азербайджан, с няколко турски компании, които са големи доставчици на газ. На база на това какви количества газ ще може да доставят посочените доставчици, може да се подновят разговорите с "Газпром".

"Още не сме сигурни, че това ще се наложи, но го имаме като опция", потвърди вече казваното на няколко пъти Христов. По думите му, ако министерството реши да го прави, най-вероятният сценарий е да се поиска възстановяване на доставките по съществуващия договор. Дори и да се подновят разговорите с "Газпром", не е сигурно обаче дали руската компания би искала да работи с България, тъй като предишното правителство е направило някои "резки стъпки" по общите отношения с Русия, коментира Христов. Според него на фона на едни доста усложнени отношения между двете страни, той не знае от "Газпром" как биха реагирали и колко гъвкави биха били. Затова по тази тема нещата са усложнени като цяло. Енергийният министър се надява, че икономическият интерес не е толкова тясно свързан с политическия.

*На интернет страницата си Cheniere се представя така: "Енергията, която произвеждаме, е втечнен природен газ или LNG. Започнахме работа през 2016 г. и вече сме най-големият производител на LNG в Съединените щати и вторият по големина оператор на LNG в света. Нашият LNG достига десетки пазари на пет континента и се очаква търсенето на нашето гориво да нарасне, тъй като страните по света търсят по-чисти начини за захранване на своите икономики".

Компанията е глобална, с централа в Хюстън, Тексас, съоръжения за LNG в Югозападна Луизиана и Южен Тексас, и с офиси в Лондон, Сингапур, Вашингтон, Пекин и Токио.